Avaruustornadot aiheuttavat revontulia

Revontulet voivat aiheutua valtavista avaruustornadoista. Ilmiötä on tutkittu Yhdysvaltojen vetämässä Themis-hankkeessa, johon Ilmatieteen laitos on osallistunut.

Havaintojen mukaan revontulia syntyy, kun avaruustornadon suppilot osuvat Maan ilmakehän ylimpään kerrokseen eli ionosfääriin. Suppilossa on havaittu myös voimakkaita sähkövirtoja. Niitä on selvitetty Ilmatieteen laitoksen erikoistutkijan Olaf Ammin luoman tekniikan avulla.

- Tornado aiheutti voimakkaat revontulet, jotka havaittiin revontulikameroiden avulla. Ihmisille avaruustornadot eivät aiheuta suoraa vaaraa, mutta ne voivat aiheuttaa vahinkoja elektroniselle laitteille sekä maassa että avaruudessa. Tämän takia avaruustornadoilmiön tutkimusta jatketaan, Amm kertoo.

Lisäksi Themis-hankkeessa on selvitetty ensi kertaa avaruustornadojen rakenne. Jokainen tornadon suppilo on kooltaan maapalloa suurempi ja niiden plasma pyörii yli miljoonan kilometrin tuntivauhtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Epidemiatilanne on Suomessa ehkä kääntymässä huolestuttavampaan suuntaan, THL arvioi

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Tänään 1,9 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia

Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lyhennysvapaita asuntolainoihin – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.