Avi: Merkittäviä puutteita Attendon hoivakodissa Siilinjärvellä – Attendo antoi tänään selvityksen kunnalle

Attendon Vänrikki-hoivakodissa Siilinjärven Vuorelassa kuohui tiistaina, kun samaan aikaan sekä Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ilmoitti puutteista yksikössä ja myös Attendo vastasi parannustoimista Siilinjärven kunnalle.

Avi tiedotti tiistaiaamuna, että se havaitsi merkittäviä puutteita tarkastuskäynnillään Vänrikki-toimintayksikössä. Avi kävi tarkastuskäynnillä Vänrikissä viikko sitten.

Tarkastuskäynnin syynä oli Siilinjärven sosiaali- ja terveystoimen valvontakäynneistä tehtyjen tarkastuskertomusten aiheuttama huoli. Tarkastuskäynneillä havaittiin puutteita henkilöstömitoituksessa, lääkehoidon toteuttamisessa, yksikön asiakkaiden asiakirjamerkintöjen kirjauskäytännöissä sekä asukkaiden yksilöllisen palvelu- ja hoitosuunnitelman toteuttamisessa.

Esimerkiksi yöaikainen ja viikonlopun mitoitus ovat olleet liian vähäisiä, eivätkä ne ole vastanneet asukkaiden tarpeita. Ulkoiluun ja viriketoimintaan ei ole jäänyt perushoivalta aikaa, eivätkä yksikön asiakirjojen kirjauskäytännöt ole olleet asianmukaisia.

Attendo ja Siilinjärven kunta ovat sopineet, että hoitajien määrää lisätään heti. Hoitoon lisätään heti toinen työntekijä, ja myös toimintayksikön viikonloppujen henkilökun

Savon Sanomat uutisoi helmikuussa, että Vänrikissä kuoli tammi–helmikuussa kuusi vanhusta. Myöhemmin kunta täsmensi, että kuolintapauksia oli viisi.

Attendo on kiistänyt syyllistyneensä hoitovirheisiin, ja se jätti vastineen Siilinjärven kunnalle myöhään maanantai-iltana.

Viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärven mukaan Attendo on tehnyt konkreettisia toimenpiteitä Vänrikissä: yksikköön on esimerkiksi lisätty toinen yöhoitaja, rekrytoitu sairaanhoitaja, joka aloittaa ensi maanantaina sekä palkattu lisää tukipalveluhenkilöstöä, jotta hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön.

Lisäksi Sammaljärven mukaan yksikön ohjeistuksia on tarkennettu, ja niitä käydään läpi koko henkilöstön kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kun Siilinjärvi valitsi Attendon, vain halpa hinta ratkaisi – Asiantuntija: "Tämä ei ole maan tapa"

Siilinjärvi otti Attendon hoivakodin tehovalvontaan – kuolemat on nyt selvitetty

Siilinjärven kunta vaatii selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta Attendon hoivakodissa

Näin avi on ratkonut vanhustenhuollon kanteluita Savossa: ilmoitusmäärä kääntyi nousuun