Avopuoliso kuoli - perikunta hääti avomiehen

Urakoitsija oli ajautunut parinkymmenen yrittäjävuoden jälkeen konkurssiin joulukuussa 2012. Konkurssipesää selvitettäessä ilmeni, että ylivelkaantunut mies oli nostanut useita vuosia yrityksestä huomattavasti rahaa omaan käyttöön.

Pesänhoitajan tutkinnanpyynnöstä juttu eteni keskiviikkona Pohjois-Savon käräjäoikeuteen. Syyttäjä vaati 62-vuotiaalle miehelle ehdollista vankeutta törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Syytteen mukaan mies oli nostanut vuosina 2010–2012 yrityksestä lähes 198 000 euroa. Syyttäjä piti kohtuullisena määränä 144 000 euroa.

Mies kiisti syytteen.

– Rahat menivät elinkustannuksiin ja maatilan menojen hoitoon, sanoi syytetyn asiamies Ville Heikinheimo.

Mies oli säilyttänyt koneitaan avopuolisonsa maatilalla, jossa kihloissa ollut pariskunta oli asunut yhdessä vuodesta 1985. Puoliso oli kuollut äkillisesti keväällä 2012, mitä mies piti konkurssin lopullisena syynä.

– Yllättävä kuolema oli minulle erittäin raskas isku. En jaksanut enää pyörittää ja ajatella yritystä lainkaan, mies kertoi poliisille esitutkinnassa.

Edesmenneen puolison perikunta vaati miestä muuttamaan tilalta pois.

– Jouduin lähtemään ehkä kuukauden kuluttua jättäen sinne sekä oman että yrityksen omaisuuden. Talvivaatteenikin jäivät tilan yläkertaan.

Konkurssipesän hoitajalla oli eri käsitys konkurssin syistä.

– Yrityksen toiminta ajettiin järjestelmällisesti alas vuoden 2012 aikana, asianajaja Jarmo Makkonen sanoi käräjäoikeudessa.

Yrityksellä oli velkoja yli 207 000 euroa enemmän kuin varoja. Verottajalla oli saamisia yli 51 000 euroa ja edesmenneen puolison kuolinpesällä yli 43 000 euroa.

– Yksityisotot ylittivät merkittävästi tulostason. Ne olivat 4 700–6 300 euroa kuukaudessa vuosina 2010–2012, kuvaili syyttäjä Antti Hyvärinen.

Käräjäoikeus antaa jutussa tuomion myöhemmin kansliapäätöksenä.