Avotulen teon kielto jatkuu Pohjois-Savossa - pelastuslaitos määräsi kiellon tälle viikolle

Pohjois-Savon pelastuslaitos on jatkanut viime perjantaina antamaansa avotulen teon kieltoa.

Nuotion tai muun avotulen teko on kielletty Pohjois-Savossa koko maakunnan alueella perjantaihin 18. toukokuuta kello 12 asti.

Pelastusviranomainen voi kieltää avotulen teon tai muun tulipalon vaaraa aiheuttavan toiminnan pelastuslain perusteella, kun olosuhteet palon vaaralle ovat ilmeiset.

Kiellon rikkomisesta voi saada sakkoja. Lisäksi tulen sytyttäjä on aina vastuussa aiheuttamistaan vahingoista myös silloin, jos tuli leviää esimerkiksi maastoon tai rakennuksiin.

Pelastuslaitos muistuttaa, että törkeissä tapauksissa se voi myös laskuttaa palon aiheuttajalta sammutustöistä aiheutuneet ylimääräiset kustannukset. Tällaisiksi katsotaan teot, joissa on rikottu avotulen teon kieltoa ja törkeästi laiminlyöty huolellisuusvelvoite tulen kanssa.

Sää jatkuu kuivana

Pohjois-Savossa on voimassa myös Ilmatieteen laitoksen antama ruohikkopalovaroitus ja Etelä-Savossa metsäpalovaroitus. Metsäpalovaroituksen aikana avotulta ei saa tehdä. Pelastusviranomainen voi kuitenkaan antaa avotulen kiellon myös varsinaisen metsäpalovaroituksen ajan ulkopuolella.

Lisäksi viranomaisen antama kielto on voimassa tietyn määräajan, kuten nyt Pohjois-Savossa ainakin perjantaihin asti. Metsäpalovaroitus annetaan yleensä päivittäin kello 12.

Suomessa on viime viikkoina ollut erittäin paljon maastopaloja, jotka ovat polttaneet ulkorakennuksia ja levinneet maastoon. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitokset antoivat viime perjantaina avotulen teon kiellon, minkä jälkeen niiden alueella maastopaloja on ollut vain yksittäisiä.

Sään Savossa ennustetaan jatkuvan kuivana ja lämpimänä, minkä vuoksi maasto on kuivunut. Etenkin ylivuotinen heinä on erittäin kuivaa ja herkästi syttyvää siihen asti, kunnes uusi vihreä puskee esiin luonnossa.

Pelastuslaitos kieltää avotulen teon koko viikonlopuksi

Yhä useampi tulipalo sai alkunsa lasten tulen käsittelystä

Koululaiset polttivat kirjojaan - jo useita maastopaloja Kuopiossa