Axl Smithin salakatselujutun tuomarille sakkoja – tuomiossa näkyi uhrien nimiä

Juontaja Axl Smithin salakatselujutun tuomari tuomittiin keskiviikkona sakkoihin, koska medialle toimitettuun Smithin tuomioon oli jäänyt näkyviin uhrien nimiä.

Tuomari oli itse päättänyt, että uhrien nimet salataan tuomiossa. Noin 140:lle tiedotusvälineiden edustajalle päätyi kuitenkin versio, jossa joitakin nimiä oli esillä.

Tuomari Maritta Pakarinen teki salauksen yhteistyössä käräjäsihteerin kanssa. Oikeudenkäynnissä hän otti täyden vastuun virheestään, mutta kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Asia käsiteltiin ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin hovioikeudessa. Hovioikeus huomioi sen, että osasyynä Pakarisen virheeseen olivat ongelmat käräjäoikeuden järjestelmissä, joiden takia hän luuli salassapitomerkintöjen olevan kunnossa. Hovioikeuden mukaan järjestelmiin on sittemmin tehty korjauksia, jotta samankaltainen tilanne ei voisi toistua.

Tuomari oli myös pyrkinyt korjaamaan virheensä heti sen havaittuaan. Toisaalta julkisuuteen päätyneet tiedot olivat oikeuden mukaan erityisen arkaluonteisia ja asianomistajien yksityiselämää koskevia. Tietojen julkitulo oli myös omiaan vaarantamaan luottamusta lainkäyttötoiminnan asianmukaisuuteen ja viranomaisten toimintaan yleisestikin, oikeus katsoi.

Tuomittiin korvauksiin uhreille

Hovioikeus katsoi Pakarisen toimineen huolimattomasti ja tuomitsi hänet sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Pakarinen tuomittiin 25 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 1  450 euroa. STT kertoo tuomarin nimen hänen yhteiskunnallisen asemansa takia ja sekaantumisvaaran välttämiseksi.

Suomen valtio velvoitettiin korvaamaan neljälle uhrille korvauksena kärsimyksestä kullekin 1  000 euroa. Tuomari määrättiin osallistumaan korvauksiin yhteisvastuullisesti yhteensä 2  000 euron edestä.

Lisäksi valtiolle ja tuomarille tuli maksettavaksi yhteensä vajaat 9  500 euroa neljän uhrin oikeudenkäyntikuluista.

Uhrit tyytyväisi ä hovioikeuden ratkaisuun

Uhrit tiedottivat avustajansa välityksellä, että ovat helpottuneita asian ratkeamisesta eivätkä aio valittaa hovioikeuden tuomiosta.

–  Asianomistajat toivovat, että Smithin salakuvausjupakka voitaisiin nyt viimein unohtaa ja jokainen voisi kääntää uuden lehden elämässään. Toisaalta he ovat pahoillaan, koska asia on ollut jokaiselle, myös käräjätuomarille, kiusallinen ja ikävä, sanoi uhreja edustava oikeustieteen maisteri Markus Talvio.

Käräjäoikeus antoi Smithille tuomion helmikuussa 2017. Hänet tuomittiin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, ja myöhemmin hovioikeus päätyi samaan lopputulokseen. Smith tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.