Baari lähellä kotia saattaa lisätä riskijuomista

Ihmiset lisäävät alkoholin riskikulutusta todennäköisemmin, jos he asuvat anniskelupaikan lähellä. Tieto käy ilmi tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

Alle kilometrin päässä anniskelupaikasta asuvilla alkoholinkulutus oli 13 prosenttia yleisempää kuin niillä, joilla matkaa anniskelupaikkaan oli yli kilometri.

- Uusi tutkimus antaa vahvaa lisänäyttöä siitä, että alkoholin helppo saatavuus lisää alkoholin riskikäyttöä työikäisillä, sanoo professori Jussi Vahtera Turun yliopistosta.

Työterveyslaitos kysyi alkoholinkäytöstä 1-3 kertaa kymmeniltä tuhansilta kuntatyöntekijöiltä vuosina 2000-2009. Jos henkilö oli muuttanut kauemmas anniskelupaikasta kyselykertojen välillä, matkan piteneminen vähensi riskikäytön todennäköisyyttä 17 prosentilla. Matkan lyheneminen lisäsi todennäköisyyttä saman verran.

Kyselyyn vastasi kerran yli 78 000 henkilöä, ja vähintään kaksi kertaa yli 55 000 henkilöä. Vastaajien keski-ikä oli 44 vuotta. Kolme neljästä vastaajasta asui alle kilometrin päässä lähimmästä anniskelupaikasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Elinikään vaikuttavat geenit, ympäristötekijät sekä sattuma

Vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista yli 9 000 voi nyt hakea lupaa jäädä Suomeen pysyvästi – afganistanilainen Mojtaba Asghari haluaa Suomen kansalaisuuden

Maahanmuuttovirasto ei tutki turvapaikka-asiaa jatkohakemuksissa yhtä laajasti kuin ensimmäisellä kerralla – syynissä ovat kuitenkin rikokset ja kotimaahan matkustelu

Kansa soisi kunta-alan hoitajille ja siivoojille palkankorotuksen

Kuohuntaa herättänyt sinikettujen lastaus ei edennyt – "Näyttää siltä, että kuljetus on tältä päivältä peruuntunut"

Finnairin työntekijä avasi parkissa olleen lentokoneen oven ja putosi vajaat neljä metriä – vastaavia onnettomuuksia ei ole tapahtunut aiemmin Suomessa

Lapsenlapsi taivutti pienituloiset isovanhemmat ottamaan lainaa tutuilta ja pelasi rahat – koko kolmikolle 1,5 vuotta ehdollista vankeutta

Niikko selvitti Kiina-yhteyksiään ulkoasiainvaliokunnalle – kokoomuksen Virolainen tyytyväinen vastauksiin

Kelaan saapuu yhä Postin lakon viivästyttämiä hakemuksia

Työministeri Haatainen: Työllisyystoimien valmistelu on hyvässä vauhdissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.