Banaanikontista Helsingin Vuosaaren satamassa takavarikoitiin syksyllä 12 kiloa kokaiinia – "Kun ottaa huomioon huumausaineen määrän ja arvon, taustalla on isompi organisaatio"

Helsingin Vuosaaren satamassa takavarikoitiin syyskuussa 12 kiloa kokaiinia Etelä-Amerikasta tulleesta banaanikontista. Tullin tutkinnanjohtaja Janne Kallio sanoo, että vielä on epäselvää, mistä Etelä-Amerikan maasta huumeet ovat peräisin. Kontti oli tullut Suomeen Saksan ja Pietarin kautta.

Viranomaiset pääsivät huumeiden jäljille sattumalta. Satamatyöntekijä, jonka tehtävä on kiertää satama-alueella, huomasi kaksi miestä kontin luona. Tultuaan huomatuksi miehet vetivät tuubihuivit kasvoilleen ja lähtivät karkuun, Kallio kertoo.

–  Siitä ilmoitettiin hätäkeskukseen ja poliisi yritti tavoitella näitä henkilöitä silloin saman illan aikana. Tulli sai seuraavana päivänä tietää tästä ja alkoi sitten tehdä tarkastuksia kontteihin, Kallio sanoo STT:lle.

Kokaiinipaketit löydettiin kontista kylmälaitteiston sisältä.

Miesten pako tallentui valvontakameraan, mutta heitä ei ole tavoitettu. Kallio ei kommentoi, onko Tullilla heistä tietoa.

–  Valvontakamerat ulottuvat laajalle alueelle satama-alueella ja sen ulkopuolellakin, mutta en tässä vaiheessa kommentoi, että onko tiedossa, mihin nämä henkilöt poistuivat.

Kokaiinitakavarikosta ja tutkinnasta kertoi ensin MTV.

Tutkinnanjohtaja: Vaatii kontakteja lähtömaasta

Kallion mukaan on todennäköistä, että kontilla käynyt kaksikko ei toiminut yksin.

–  Kun ottaa huomioon huumausaineen määrän ja arvon, taustalla on isompi organisaatio. Yleensä ne, jotka käyvät hakemassa tavaraa tai siirtelevät tavaraa, ovat organisaation pohjalla ja ottavat isoimman riskin.

Kallio lisää, että 12 kokaiinikilon tuominen Etelä-Amerikasta vaatii tietoa ja kontakteja.

–  Pitää olla kontaktit Etelä-Amerikkaan sinne missä huumausaineita valmistetaan, niihin kartelleihin, jotka valmistusta ja jakelua hallitsevat. Lisäksi pitää täällä Suomen päässä tuntea satamarakenteet, miten satamat toimivat, missä päin tiettyjä kontteja säilytetään ja milloin alueelle on turvallisinta yrittää.

Kallio ei kommentoi, onko Tullilla epäily mahdollisesta huumeorganisaatiosta.

Ripoff-salakuljetus toimii kuljettajan tietämättä

Kallion mukaan Vuosaaren tapauksessa kyse on ollut niin sanotusta ripoff-salakuljetuksesta.

–  Siinä huumausaineet tai muut kielletyt tavarat kätketään lähtömaassa kontteihin tai vastaaviin niin, että kuljetuksesta vastaavat tahot eivät tiedä niistä mitään. Vastaanottajapäässä ihmisillä on tiedot, millainen kontti ja missä kätkö on. Varsinainen nouto tapahtuu yleensä todella nopeasti, siinä ei montaa kymmentä minuuttia mene, kun tavara sieltä haetaan.

Ripoff-salakuljetusta on havaittu Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa, mutta ei juuri Suomessa.

–  Tämä on Suomessa ensimmäinen tapaus, joka on minun tiedossani.

Vuosaaressa takavarikoitu kokaiinimäärä on varsin suuri, jos vertaa viime vuosien takavarikkomääriin. Keskusrikospoliisin ja Tullin koko viime vuoden yhteenlasketut kokaiinitakavarikot olivat kymmenen kiloa. Vuonna 2017 takavarikoitiin reilu seitsemän kiloa, vuonna 2016 18,5 kiloa ja vuonna 2015 noin yhdeksän kiloa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimuksen mukaan kokaiinin käyttö on vuodesta 2012 vuoteen 2018 moninkertaistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Traktori lähti ilman kuljettajaa liikkeelle ja meni pihan poikki metsään – moottorin sammuttamiseen tarvittiin savusukeltaja

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa

Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin

Kaustisen mönkijäturmaa tutkitaan kuolemantuottamuksena – poliisin tietojen mukaan tie oli suljettu kettingillä vain joitakin päiviä ennen turmaa

Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.