Betoniyrityksiin kohdistuva lakko voi pysäyttää työmaita – työnantaja varoittaa jopa kolmen kuukauden viivästyksistä

Rakennusliitto on antanut lakkovaroituksen vauhdittaakseen työehtosopimusneuvotteluja. Kahden viikon päästä alkavat työnseisaukset koskisivat seitsemää betonialan yritystä.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo, että lakon syynä on työnantajapuolen neuvotteluhaluttomuus. Hänen mukaansa työnantajat haluavat Rakennusliiton hyväksyvän jälkikäteen kiky-sopimukseen sisältyvät heikennykset, sunnuntailisien poistot ja vuokratyön täydellisen vapauttamisen.

Työnantajapuolta edustavan Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari arvioi, että vaaditut palkankorotukset nostaisivat rakentamisen palkkoja yhteensä 5,7 prosenttia, kun yleinen linja on ollut 3,2 prosenttia.

Jos sopua ei synny ajoissa, alkaisi lakko 19. huhtikuuta. Kohteina ovat Betonimestarit, Betset, Parma, Rajaville, Parma Rail, Rudus, Ruskon Betoni sekä niiden tytäryhtiöt, joissa sovelletaan alan työehtosopimusta. Seuraavat lakkopäivät olisivat 20., 23. ja 24. Lakko jatkuisi vapun jälkeen 3. toukokuuta.

Kolmen kuukauden väännöstä ei vielä tulosta

Betoniyrityksiin kohdistuva lakko aiheuttaisi häiriöitä rakentamisen koko ketjuun ja saattaisi pysäyttää työmaita, Kari sanoo tiedotteessa.

– Rakentaminen sekä valmisbetonin ja betonielementtien toimitukset ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa, ja normaalisti ne etenevät ennalta suunnitellussa, loogisessa järjestyksessä. Irralliset lakkopäivät rikkovat aikataulun kokonaan.

Karin mukaan monet rakenteilla olevat asuntokohteet ovat runkovaiheessa, johon betonin saannin vaikeus vaikuttaa heti. Pahimmillaan lakko voi lykätä kohteen valmistumista jopa kolmella kuukaudella, Kari varoittelee.

Kahdeksan työehtosopimuksen uusimisesta on neuvoteltu lähes kolmen kuukauden ajan. Sopimukset päättyivät helmikuun lopulla, ja alalla alkoi ylityökielto maaliskuun alussa.