Blingblingit aiheuttivat pahimmat vammat

Suomen silmälääkäriyhdistys haluaa selvityksen, olivatko Suomessa käytetyt Blingbling -ilotulitejättipadat viallisia.

Ilotulitteiden aiheuttamia silmävammoja sattui koko maassa ennätyksellisen vähän, mutta kaksi vakavinta vammaa aiheutui molemmat Savon Sanomien tietojen mukaan juuri Blingbling-padoista. Vammat olivat erittäin vakavia.

Jopa kilon ruutia sisältävän uuden jättipadan piti ampua 49 tulitetta peräkkäin, mutta nyt räjähde posahtikin silmille.

- Olivatko kasvoille räjähtäneet ilotulitepadat viallisia?, HYKS:n silmätautien klinikan ylilääkäri, professori Tero Kivelä pohti lauantaina.

Kivelä on myös Suomen silmälääkäriyhdistyksen puheenjohtaja. Hän sanoo silmälääkäreitä kiinnostavan, onko markkinoilla olleissa tuotteissa vikaa.

Savon Sanomien tiedon mukaan molemmat pahimmista kasvovammoista aiheutuivat samanlaisista tuotteista ja tilanteista: Pata räjähti heti sytytyslangan sytyttämisen jälkeen ilman, että sytyttäjä ehti väistää yhtään.

Blingblingien räjähdyksistä toisessa selvinpäin ollut 23-vuotias mies sytytti jättipadan ja se räjähti miehen päälle. Hänellä ei ollut suojalaseja, vaan aurinkolasit, jotka rikkoutuivat.

Kokkolassa 37-vuotias turkulaismies sytytti Blingblingin, joka heti tulilankaa sytytettäessä posahti kasvoille.

Hänellä oli päässään suojalasit, jotka pelastivat miehen silmät. Mies sai kasvoihin palovammoja ja kasvoluiden murtumia. Hänet kuljetettiin hoitoon Turun yliopistolliseen sairaalaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.