Brax: Homeongelmat eivät syy tinkiä energiansäästöstä

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan Tuija Braxin (vihr.) mielestä terveyshaittoja aiheuttavat rakennusten kosteus- ja homeongelmat eivät ole syy tinkiä energiansäästöstä.

- Todennäköisesti sellaista vaihtoehtoa Suomella ei ole, että voisimme yhtäkkiä jatkaa näin valtavaa energiankäyttöä rakennuksissa. Täytyy olla niin, että Suomi pystyy yhdistämään nämä kaksi asiaa, Brax sanoo

Tarkastusvaliokunta katsoo mietinnössään, että riski ongelman pahenemisesta on todellinen. Yhtenä syynä ongelmiin pidetään rakennusten energiatehokkuuden parantamista ilman ratkaisujen kunnollista testaamista.

Tarkastusvaliokunnan mielestä myös pyrkimys energiankulutuksen pienentämiseen eli ilmastointilaitteiden käyttöaikojen lyhentäminen ja lämpötilojen laskeminen on heikentänyt sisäilman laatua ja aiheuttanut sairastumisia.

Rakennusten korjausvelan suuruus on 30-50 miljardia euroa. Valiokunta esittää muun muassa, että hallitus laatii päiväkotien, koulujen ja sosiaali- ja terveydenhuollon rakennusten kunnostamiseksi suunnitelman, jota tuetaan nykyistä suuremmalla valtion tuella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.