Brexit ajoi EU:n vakavaan itsetutkiskeluun – neljä suositusta Suomesta Brysseliin

EU:n päättyvä viisivuotiskausi jää historiaan Britannian rimpuilusta ulos Euroopan unionista. Suomalaispuolueilla on varsin erilaisia arvioita siitä, mitä EU:n pitäisi tehdä toisin, jotta unioni pysyisi vastedes yhtenäisenä.

STT kysyi kahdeksalta eduskuntapuolueelta, mitä Britannian päätymisestä EU-eroon voitaisiin oppia. Tässä ovat neljä puolueiden ehdottamaa korjausliikettä:

Sosiaalisempaa politiikkaa

SDP:n mielestä EU:n pitää torjua eriarvoisuutta ja tehdä sosiaalisempaa politiikkaa.

– Kaikilla eurooppalaisilla on oltava oikeus ihmisarvoiseen työhön, riittävään toimeentuloon ja perusturvaan, laadukkaaseen koulutukseen, kattaviin poliittisiin oikeuksiin ja tasa-arvoiseen, yhtäläisten mahdollisuuksien yhteiskuntaan, SDP vaatii.

Puolue haluaa, että sosiaalisten oikeuksien toteutumista ryhdytään seuraamaan samaan tapaan kuin taloussääntöjen noudattamista.

EU:lla on vain vähän toimivaltaa sosiaaliasioissa, mikä tarkoittaa sitä, että maat päättävät itse esimerkiksi eläkejärjestelmästä, työttömyysetuuksista ja siitä, miten palkat määräytyvät.

Myös vasemmistoliiton mielestä EU:n pitäisi vahvistaa kansalaisten tasa-arvoa. Puolue toivoo, että EU-maiden välillä liikkuvien työntekijöiden työehdot varmistettaisiin nykyistä paremmin ja EU:ssa sovittaisiin minimityöehdoista.

– EU:n tulee myös jatkaa ja vahvistaa onnistuneita kulttuurivaihto-ohjelmia, kuten opiskelijoiden Erasmus-järjestelmää ja nuorille tarjottavia Interrail-lippuja.

Vahvempi ääni ulkopolitiikassa

EU tarvitsee uskottavuutta noustessaan maailmanpolitiikan areenoille. Komissio on sen takia ehdottanut, että esimerkiksi linjauksiin ihmisoikeuksista ja pakotteiden soveltamisesta ei enää tarvittaisi jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Kokoomus kannattaa ajatusta, jotta EU puhuisi selkeämmin yhdellä äänellä.

Yhtenäisyys edellyttää sen mukaan, että jäsenmaat noudattavat unionin yhteisiä arvoja. Kokoomuksen mielestä EU:n on kuunneltava yhä herkemmällä korvalla kansalaisiaan.

– Kansalaisten on koettava, että EU on osa heidän arkeaan. Roaming-maksujen poistaminen ja muovistrategia ovat hyviä esimerkkejä.

Vapaa liikkuvuus harkintaan?

Perussuomalaisten mielestä EU:n pitäisi lopettaa sellainen toiminta, josta ei ole "kansalaisille lisäarvoa, vaan vahinkoa".

– Esimerkiksi työvoiman vapaa liikkuvuus EU:n sisällä ja tulonsiirrot köyhemmille jäsenmaille olivat briteille keskeisiä syitä äänestää eron puolesta, puoluejohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Vapaa liikkuvuus on yksi keskeisiä EU:n periaatteita. Se tarkoittaa sitä, että suomalainen voi oleskella toisessa EU-maassa kolme kuukautta. Jos oleskelu kestää pidempään, on pystyttävä todistamaan, että pärjää taloudellisesti.

Päätökset reippaasti toteen

Keskustan mielestä EU voittaa kansalaiset puolelleen toimimalla tehokkaasti. EU:n ei sen mukaan pidä sortua "pikkunäpräilyyn".

– Kun unioni saa tuloksia esimerkiksi maahanmuuton hallinnasta, työpaikkojen luomisesta ja ilmastonmuutoksen hillinnästä, on se paras keino taistella populismia vastaan ja parantaa kansalaisten luottamusta, keskustassa uskotaan.

Vihreiden mielestä luottamus politiikkaan paranee tekemällä parempaa politiikkaa.

– Tarvitsemme Euroopan, joka osoittaa taas kansalaisilleen, että se saa tuloksia aikaan.

Vihreät peräänkuuluttaa johtajuutta ja eurooppalaisiin arvoihin pohjaavaa politiikkaa.

– Tarvitsemme Eurooppaa, joka puolustaa järkähtämättä demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteita, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen listaa.

Samoilla linjoilla on RKP, joka vaatii EU:ta puolustamaan "liberaaleja arvoja ja oikeusvaltiota".

Kristillisdemokraattien mielestä verorahoille on saatava enemmän vastinetta.

– EU:n hallintoa ja varojen käyttöä on tehostettava. Kasvua, kilpailukykyä ja turvallisuutta täytyy edistää, kristilliset sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.