Briteiltä muutamia kansalaisuuskyselyjä - brexitistä ei suurta kuhinaa Suomessa

Britannian eroaminen Euroopan unionista – brexit – ei ole aiheuttanut suurta kuhinaa Suomen kansalaisuuden hakemisessa, kertoo Maahanmuuttovirasto mikroblogipalvelu Twitterissä.

– Juhannuksen jälkeen muutamia kyselyjä ja pari hakemusta, virasto toteaa.

Britit äänestivät EU-eron puolesta juhannuksen edellä torstaina 23. kesäkuuta.

Ruotsin uutistoimisto TT kertoi jo heti juhannuksen jälkeen, että Ruotsin kansalaisuutta on hakenut ennätyksellisen paljon brittejä. Brittien kansanäänestysviikolla paikallinen Maahanmuuttovirasto oli saanut briteiltä 129 hakemusta, kun normaali viikkomäärä on runsas 20.

– Se on viikkoennätys, mutta on liian aikaista sanoa, jatkuuko trendi, TT kertoi kansalaisuusyksikön johtajan Annette Grafen Silanderin sanoneen Ruotsin radiolle.

Epäselvää oli, johtuiko hakemusten suuri määrä brexitistä, mutta sitä pidettiin todennäköisenä.

Suomen Maahanmuuttoviraston mukaan Ruotsissa hakijalta ei vaadita kielitaitoa. Suomessa kansalaisuuden saamisen edellytyksenä on muun muassa, että hakijalla on tyydyttävä suullinen ja kirjallinen suomen tai ruotsin kielen taito tai näiden sijasta tyydyttävä suomalaisen tai suomenruotsalaisen viittomakielen taito.

Viime vuonna Maahanmuuttovirastossa tuli vireille vähän yli 11 000 kansalaisuushakemusta. Eniten hakemuksia tuli Venäjän (2 312), Somalian (1 316) ja Irakin (988) kansalaisilta.

Lähteitä: TT:n uutinen Sydsvenskan-lehdessä