Brother Christmas kiistää Helsingin Sanomien väitteet

Brother Christmas -nimellä toimivan hyväntekeväisyysyhdistyksen puheenjohtaja ja Brother Christmas -hahmon takaa löytyvä Ari Koponen kiistää jyrkästi Helsingin Sanomissa sunnuntaina olleet tiedot siitä, että hyväntekeväisyysyhdistyksen rahankäyttöön liittyisi epäselvyyksiä.

Helsingin Sanomien mukaan epäselvyyksiä olisi ollut esimerkiksi yksittäisten ihmisten elämäntarinoilla kerättyjen avustussummien määrässä ja kohdentumisessa sekä yhdistyksen saamien lahjakorttien käytössä.

– Julkisuuteen on tänään levitetty väitteitä siitä, että toiminnassani olisi epäselvyyksiä ja annettu ymmärtää, että yhdistykseni toimintaa ohjaisi avuntarvitsijoiden edun sijaan jokin salainen oman etuni tavoittelu. Tämä ei pidä paikkansa, Ari Koponen toteaa yhdistyksen tiedotteessa.

Koposen mukaan Helsingin Sanomien artikkelissa on virheitä ja epätarkkuuksia.

– Lehti esimerkiksi väittää minun keränneen avustuksia tarvikkeisiin, joita olisin jo saanut lahjoituksena. Tämä ei pidä paikkaansa. Lisäksi lehti muun muassa väittää minun käyttäneen avustuksena saatuja lahjakortteja omien menojeni maksamiseen, mikä ei pidä paikkansa.

– Lisäksi lehti muun muassa väittää minun ottaneeni yhdistykseni saamia lahjatavaroita itselleni ja jakaneeni niitä lähipiirilleni. Tämäkään ei pidä paikkansa – lukuun ottamatta muutamaa ilmapalloa, joita kerran jäi yli, kun lahjoitimme niitä erääseen kohteeseen, Koponen toteaa.

Koposen mukaan yhdistyksen kirjanpidossa tai muissa talousasioissa ei ole laittomuuksia. Hän painottaa yhdistyksen olleen asian suhteen avoin.

– Julkaisimme tilinpäätöksemme ja taseemme jopa nettisivuillamme muutama viikko sitten. Lisäksi teetimme viime kesänä välitilinpäätöksen Helsingin Sanomien käyttöön. Tämä ei kuitenkaan lehdelle riittänyt, vaan se olisi halunnut meiltä yksityiskohtaiset tiedot lahjoitusten saajista, Koponen kertoo.

Koponen painottaa, että yhdistyksen keräämien lahjoitusten saajien joukossa on monia suurten menetysten ja traagisten ihmiskohtaloiden kokemia henkilöitä. Monet heistä ovat kertoneet tapauksistaan medioille kuitenkin niin, että heidän nimiään ei ole julkaistu.

– Olisimme olleet valmiita antamaan kaikki tiedot avunsaaneista Helsingin Sanomille, jos he olisivat luvanneet kunnioittaa lahjoitusten saajien intimiteettiä. Tähän lehti ei kuitenkaan suostunut, joten emme voineet tietoja antaa. Nyt he sitten syyttävät meitä salailusta vaikka olemme nimenomaisesti halunneet suojella avustustemme saajia emmekä siis itseämme.

Kertomansa mukaan Brother Christmas ry tuotti viime vuonna lähes miljoona euroa apua tarvitseville. Kaikista kerätyistä varoista runsaat 95 prosenttia luovutettiin suoraan hyväntekeväisyystarkoituksiin. Vuosi 2017 oli Brother Christmas ry:n ensimmäinen varsinainen tilikausi.

Yhdistyksen mukaan kaikista kerätyistä varoista vain vajaat viisi prosenttia meni yhdistyksen kuluihin, kuten palkkoihin, matkakuluihin ja toimintaa varten hankittuihin palveluihin.

Brother Christmasin avustettaviin kuuluvat erityisesti vanhukset, veteraanit, vammaiset, lapset ja lapsiperheet, yhdistys kertoo nettisivuillaan. Apu voi olla mitä tahansa ruoka-avusta tapahtumien järjestämiseen. Yhdistyksen toimintakertomuksen mukaan viime vuonna "apua ja iloa" sai 7 000 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

HS: Lähes miljoona euroa hyväntekeväisyyteen keränneen Brother Christmasin rahankäytössä epäselvyyksiä

Uusimmat

Kotimaa

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Seksismistä syytetty Sofia Belórfin asianajaja vertasi IL:ssä sanavalintojaan Jeesuksen vertauksiin – "Kuulijat ovat niin yksinkertaisia"

Liikemies Niko Ranta-ahon epäillään saaneen huume- ja dopingrikoksilla arviolta neljän miljoonan euron rikoshyödyn – huumesyyttäjä ei muista uraltaan toista yhtä huomattavaa summaa

Sähköisen elintestamentin on tehnyt yli puoli miljoonaa suomalaista – Pohjois-Savossa luovuttajia enemmän kuin muualla Suomessa

Hellepäiviä on ollut heinäkuussa vasta viisi, mutta nyt lämpöä piisaa ja raja rikkoutuu joka päivä

Ravustuskausi käynnistyi sunnuntaina – Rutto tappaa edelleen saksiniekkoja

Toista tuhatta sikaa kuoli ja yhtä monta altistui savulle – Nurmon sikalapalon syyksi epäillään ilmanvaihtolaitetta

Rottasotaa käydään jo älylaitteiden avulla – Tieto rotista kulkee netin kautta

Uutisanalyysi: Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona. Miljoona suomalaista uuden ammatin edessä. Miten se tehdään?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.