Brother Christmasin rahankeräyksistä alkaa esitutkinta – tutkintapyyntö tehty eri rikoksista

Poliisi tutkii Brother Christmas ry:n tekemiä rahankeräyksiä. Asiaa tutkitaan epäiltynä kavalluksena, kirjanpitorikoksena ja rahankeräysrikoksena.

Esitutkinta on vasta alkamassa.

Tutkinta alkoi ulkopuolisen tekemästä tutkintapyynnöstä, joka sisälsi kolme rikosilmoitusta epäillyistä väärinkäytöksistä rahankeräyksessä.

Itä-Uudenmaan poliisi teki tutkintapyyntöjen perusteella esiselvityksen, jonka perusteella poliisi päätti käynnistää esitutkinnan asiassa.

Brother Christmas ry:n pyörittäjä Ari Koponen on yli kuukauden ajan kertonut julkisuudessa, että hän avaa yhdistyksensä taloudellisia asioita niistä esitettyjen väärinkäytösväitteiden vuoksi.

Koponen kiistää syyllistyneensä rikoksiin tai väärinkäytöksiin ja on pitänyt hänen kohdistuneita epäilyjä väärinkäytöksistä ajojahtina.

Koponen on kerännyt ihmisiltä rahaa ja kertonut käyttävänsä sitä hyväntekeväisyystempauksiin. Tiedotusvälineissä ilmitulleiden väitteiden mukaan hän on kuitenkin saanut samoihin tehtäviin myös merkittäviä tavaralahjoituksia tai kulut maksaneita sponsoreita.

Asiassa on ollut epäselvää, mikä osuus rahoista on päätynyt hyväntekeväisyyteen ja mihin kohteisiin.

Koposella on ollut asianmukaisesti haettu rahankeräyslupa, joka erääntyy tämän vuoden aikana, mutta on haettavissa uudestaan.

Helsingin Sanomat julkaisi aiemmin tänä vuonna myös Ari Koposen viestejä, joissa hän käytti halventavia sanoja eri ihmisryhmistä. Koponen on selittänyt niitä vitseiksi tai kaverien väliseksi vapaamuotoiseksi puheeksi.

Brother Christmasin Koponen: Tilitapahtumiin liittyvät henkilöt kirjattu, vaikkei kuittia aina olisi

Brother Christmas kiistää Helsingin Sanomien väitteet

HS: Lähes miljoona euroa hyväntekeväisyyteen keränneen Brother Christmasin rahankäytössä epäselvyyksiä