Bussikuskit ovat huolissaan "näkymättömistä" jalankulkijoista: "Katuvalot eivät auta juurikaan"

Pohjolan Liikenteen linja-auton kuljettajat ilmaisevat huolensa "näkymättömistä" jalankulkijoista, eli ihmisistä, jotka eivät erotu pimeässä syyssäässä juuri lainkaan.

Bussiyhtiö kirjoittaa tiedotteessa, että pimeällä tummiin vaatteisiin pukeutuvia ja ilman heijastinta liikkuvia ihmisiä näkee linja-auton etulasin takaa useita päivittäin. Kuljettajat huomaavat heidät vasta aivan kohdalla.

– Kyllähän se säikäyttää. Ihmiset kuvittelevat, että heidät nähdään niin kauan kuin katulamput valaisevat, mutta näin asia ei ole. Katuvalot eivät auta näkymistä juurikaan, jos jalankulkijalla on tummat vaatteet päällään ja jos sataa vettä, kertoo linja-autonkuljettaja Marjo Ronkainen Pohjolan Liikenteen Kuopion varikolta.

Heijastimen heiluva valo sen sijaan kiinnittää kuljettajan huomion jo pitemmän matkan päästä.

Pimeiden tienvarsien kulkijoiden ohella myös bussipysäkillä odottavia asiakkaita on usein vaikea nähdä. Pelkkä heijastimen käyttäminen ei välttämättä riitä, sillä paikallaan olevaa valoa erehtyy helposti luulemaan esimerkiksi aurauskepin pääksi. Kuskit kehottavatkin heiluttamaan heijastinta, matkapuhelimen kirkasta näyttöä tai muuta valoa suurin liikkein, kun bussi lähestyy.

– Eräs vakioasiakkaani heiluttaa pysäkillä ollessaan taskulamppua, jotta näen hänet varmasti. Myös matkapuhelinten kirkkaalle laitetut näytöt näkyvät hyvin, kunhan niitä muistaa heiluttaa lähestyvää bussia kohti, kertoo linja-autonkuljettaja Ziggy Hulden Pohjolan Liikenteen Turun varikolta.

Valon heiluttaminen kannattaa aloittaa heti kun bussin näkee lähestyvän, jotta kuljettajalla on tarpeeksi aikaa nähdä kyytiin haluava asiakas ja jarruttaa pysäkille turvallisesti. Erityisesti liukkaalla kelillä täytyy ison bussin pysäyttämiseen varata reilusti aikaa. Heiluttamista kannattaa jatkaa, kunnes kuljettaja laittaa vilkun päälle pysähtymisen merkiksi.

Pohjolan Liikenteen kuljettajat jakavat heijastimia matkustajille tämän viikon aikana osalla pika- ja vakiovuoroista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.