Bussilakon vaikutukset vaihtelevat kaupungeittain

Auto- ja kuljetustyöntekijöiden iltakuudelta alkavan lakon vaikutukset bussiliikenteeseen vaihtelevat kaupungeittain.

Jyväskylässä AKT:n lakko pysäyttää bussit lähes täysin. Jyväskylän Liikenteen vuoroista ajetaan alle kymmenesosa, ja nekin vasta huomisaamusta lähtien esimiesvoimin. Tänä iltana bussit pysähtyvät kokonaan.

Oulussa tilanne on lähes sama. Liikennettä pyörittävä Koskilinjat arvioi, että arkisin julkista liikennettä käyttävistä matkustajista vain runsas kymmenesosa saa lakon aikana bussikyydin.

Koskilinjat saa esimiesvoimin päivävuoroihin liikkeelle yhdeksän autoa. Ilta- ja viikonloppuvuoroja Koskilinjat ei aja lainkaan.

Pääkaupunkiseudun bussivuoroista jää lakon takia ajamatta noin 60 prosenttia, kertoo Helsingin seudun liikenne.

Lakko tuntuu eniten Vantaan ja Espoon sisäisillä bussilinjoilla. Myös seutulinjoilla ja metron liitäntälinjoilla on puutteita.

Helsingissä lakon haitat ovat vähäisemmät, sillä valtaosaa kaupungin sisäisistä bussilinjoista liikennöi Helsingin Bussiliikenne, joka ei lakkoile. Pääkaupungissa liikkumista helpottaa myös se, että metro, raitiovaunut, lähijunat ja Suomenlinnan lautta liikennöivät normaalisti.

Rovaniemelläkin lakko näivettää tuntuvasti kaupunki- ja koululaisliikennettä. Ketosen Liikenteestä kerrotaan, että yhtiö selvittää iltapäivään mennessä, kuinka iso osa vuoroista kyetään hoitamaan esimiesvoimin.

Myös Turun seudun joukkoliikenne häiriintyy pahoin. Turun kaupungin joukkoliikennetoimistosta arvioidaan, että noin neljännes vuoroista jää ajamatta.

Vaasassa bussit sen sijaan kulkevat arkiseen tapaan. Myös Tampereen kaupungin bussit ajavat normaalisti muutamia ulkoistettuja vuoroja lukuun ottamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion koululaiskyydit vaikeuksissa