Kuopion bussiturma: Bussin kuljettaja arvioi risteyksen väärin - taustasyinä terveysongelmat ja huonosti merkitty risteys

Kuopion bussiturman kuljettaja hahmotti moottoritien rampin Kuopion Kolmisopessa väärin viime elokuussa.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kuljettajan terveydentila ja siihen nähden raskas työtehtävä eli pitkä ajomatka alensivat hänen vireystilaansa.

Kuljettaja, ylitorniolainen 67-vuotias mies, ei hahmottanut risteystä oikein paikassa, jossa moottoritien ramppi oli lyhyt eikä siinä ollut muita hidastamiseen ohjaavia liikennemerkkejä kuin vasta lähellä risteystä ollut taajamamerkki.

Lisäksi moottoritien ja rampin välissä oleva puusto rajoitti näkemää risteykseen.

Näiden asioiden yhdistelmä vaikutti siihen, että tilausliikennebussin kuljettaja ajoi moottoritieltä liittymää kohden noin 90 kilometrin tuntinopeudella ja hidasti rampilla nopeuttaan vain vähän ennen kuin risteys oli jo edessä.

Yritti väistää

Kun näkemä risteykseen avautui kuljettajalle, hän huomasi nopeutensa olevan aivan liian suuri. Lisäksi hän huomasi, että vasemmalle kääntyvien kaistalla oli autoja. Estääkseen törmäyksen niihin kuljettaja väisti risteyksessä voimakkaasti oikealle.

Lisäksi kuljettaja on kertonut onnettomuustutkijoille yrittäneensä jarruttaa siinä onnistumatta.

Nopeus risteysalueella oli vähintään 50 kilometriä tunnissa, mutta todennäköisesti reilusti enemmän, sillä kaarrosjäljet, törmäysjäljet ja ilmalennon pituus ratakuiluun kertovat mahdollisesti kovemmasta nopeudesta.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan auton vauhti hidastui rampin ylämäestä, sivuluisusta ja törmäyksistä muihin autoihin, mutta ei todennäköisesti jarruttamisesta.

Paperisen ajopiirturin epätarkkuus ei mahdollista tarkkojen nopeustietojen saamista tutkintaan.

Kuopion bussiturmassa menehtyi neljä ihmistä ja loukkaantui yli 20. Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi onnettomuuden tapahtumien kulun tutkinnan. Turvallisuustutkinta jatkuu vielä laajemmin muun muassa ajoterveyteen, linja-auton alan turvallisuuskäytäntöihin ja pelastustoimiin liittyvillä selvityksillä.

Tutkintaselostus turvallisuussuosituksineen valmistuu ensi vuoden alussa.

Poliisi tekee erikseen rikosoikeudellista tutkintaa. Poliisi on arvioinut, että syyllisyyskysymys kolarissa jää syyttäjän ja mahdollisesti tuomioistuinten ratkaistavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion bussiturma: Linja-auton hallintalaitteet olivat kuljettajalle vieraat

Kuopion bussiturma: Vahva kaide hidasti ja käänsi rajusti tieltä suistuneen bussin

Kuopion bussiturman kuolemantapaukset aiheutuivat auton sivuttaisesta putoamisesta radalle

Poliisi ei löytänyt yhtä varmaa syytä Kuopion bussiturmalle

Pelastuslaitos kiitti Kuopion bussiturman sivullisia auttajia

Kuopion bussiturman potilaita siirrettiin Ruotsiin torstaina

Loukkaantuneiden määrä kasvoi - bussiturman tutkinta edennyt