Demaripomo antoi rukkaset keskustaministerien tilaamalle sote-muistiolle

Oppositiopuolue SDP lyttää puolueen sote-mallista laaditun kriittisen virkamiesmuistion. Keskustaministerien tilaaman viisisivuisen arvion pohjana ovat SDP:n verkossa julkaisemat sote-linjaukset sekä demarijohtaja Antti Rinteen kesän aikana antamat lehtilausunnot. SDP:tä tai Rinnettä ei kuultu muistiota tehtäessä.

– On aika uskomaton juttu, että lehtitietojen ja nettisivujen perusteella pyritään jotain valmisteluun liittyvää ohjelmamateriaalia tekemään, Rinne ihmetteli perjantaina.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan ministeriöissä laadittu muistio tuo esiin tarkentumattomia ja epäselviä asioita SDP:n sote-politiikassa.

– Muistio ruotii ennen kaikkea niitä aukkokohtia, joihin SDP ei ole kyennyt mallillaan vielä vastaamaan, Saarikko sanoi.

SDP:n Rinteen mielestä muistiossa on "hyvin paljon väärinymmärryksiä ja väärällä tavalla arvioitu tilannetta".

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mielestä vaalien edellä olisi hyvä arvioida, ajaako SDP mallia, joka hänen mielestään "näyttää jo etukäteen mahdottomalta toteuttaa".

– Jos heillä on kokonaisvaltainen näkemys (sotesta), se on varmaan hyvä tuoda nopeasti julkisuuteen, Vehviläinen sanoi.

SDP kertoi kesällä, että se korjaisi hallituksen valinnanvapausmallia, jossa ollaan erottamassa sote-palvelujen tilaaja ja tuottaja toisistaan. Hallituksen malli on avaamassa markkinat yksityisille yrityksille perusterveydenhuoltoon.

 

Tiukka aikataulu vaalien alla

 

Demari- ja keskustapoliitikkojen sote-nokittelu kielii osaltaan vaalien läheisyydestä. Keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostamalla hallituksella ei ole enää liiaksi aikaa saada oma sote- ja maakuntamallinsa läpi eduskunnassa, sillä seuraavat eduskuntavaalit on tarkoitus pitää ensi huhtikuussa.

Sen lisäksi hallitus haluaisi pitää eurovaalit ja suunnitteilla olevat maakuntavaalit samaan aikaan ensi toukokuun lopulla. Tämä edellyttäisi, että sote- ja maakuntauudistusta koskeva lainsäädäntö tulisi voimaan noin puoli vuotta aiemmin.

Sote-uudistus on vuosien varrella kompastunut moneen kertaan perustuslakikysymyksiin, eikä tältä pohdinnalta vältytä myöskään oppositiopuolue SDP:n vaihtoehtoista mallia arvioitaessa.

– Linjaukset sisältävät jo nyt seikkoja, joiden perustuslainmukaisuus voidaan kyseenalaistaa, virkamiesmuistiossa sanotaan.

Rinne kiisti STT:lle, että puolueen sote-malli olisi perustuslain vastainen.

 

"Aikatauluongelma ja epäselvyyttä"

 

SDP:n sote-mallia kritisoivasta virkamiesmuistiosta kertoi perjantaina Ilta-Sanomat. Jutun julkaisemisen jälkeen muistio päätettiin julkistaa hallituksen alueuudistus.fi-sivustolla.

IS:n perjantaisessa jutussa väitettiin, että virkamiehet pitäisivät demarien sote-esitystä mahdottomana toteuttaa. Todellisuudessa muistiossa pidetään mahdottomana SDP:n mallille kaavailtua aikataulua, ei koko uudistusta. Asian vahvisti STT:lle osastopäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Muistion mukaan on epärealistista ajatella, että SDP:n linjaukset voitaisiin valmistella siten, että uudistus tulisi voimaan vuoden 2021 alusta.

– Aikataulu on tietysti se iso erityinen haaste, mutta sen lisäksi (SDP:n) mallissa on meille niin paljon epäselviä kohtia, ettemme pysty täysin ottamaan kantaa tai tekemään siitä lopullista analyysia, Varhila sanoi.