Diabetesliitto: Diabeteslääkkeiden korvausleikkauksen seurauksia on arvioitava tarkasti

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona lopullisesti hallituksen esityksen muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinin sairausvakuutuskorvauksen heikennyksestä äänestyksen jälkeen.

Muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinin sairausvakuutuskorvauksen leikkaamisen vaikutuksia tulee seurata, vaatii Diabetesliitto.

– Diabeteslääkkeiden voimakas hinnannousu voi johtaa hoidon laadun heikkenemiseen, kun sopivinta lääkettä ei ole mahdollista hankkia. Diabeteksen huono hoito aiheuttaa kalliita lisäsairauksia, jotka aiheuttavat terveydenhuollon kustannusten lisäksi turhaa inhimillistä kärsimystä. Näitä vaikutuksia valtiovallan pitää seurata ja tarvittaessa puuttua tilanteeseen, jos hoidon laatu alkaa heiketä, Diabetesliitto tiedottaa.

Säästö yhdessä paikassa aiheuttaa menoja toisessa paikassa:

– Diabeteslääkkeiden sairausvakuutuskorvauksen pienentäminen aiheuttaa lisääntynyttä tarvetta hakea toimeentulotukea lääkekulujen kattamiseen, toteaa Janne Juvakka, Diabetesliiton toiminnanjohtaja.

Diabetesliitto pitää välttämättömänä, että lääkekorvausjärjestelmä uudistetaan kokonaan. Lääkekorvausjärjestelmästä pitää tehdä kustannusperusteinen sen sijaan, että lääkkeitä korvataan luokittelemalla sairauksia, lääkkeitä ja potilaita eri korvausluokkiin. Kustannusperusteinen korvausjärjestelmä tarkoittaa, että paljon ja kalliita lääkkeitä käyttävien maksurasitus kevenee.

– Poikkeuksena kustannusperusteiseen korvausjärjestelmään elämää ylläpitävien valmisteiden tulisi olla kaikkien saatavissa, oli rahaa käytettävissä tai ei. Yksi tällainen lääke on insuliini, Juvakka mainitsee.

Ensi vuonna muita diabeteslääkkeitä kuin insuliinia korvataan alemman erityiskorvausluokan mukaan (65% + ostokertakohtainen omavastuu + vuosittainen alkuomavastuu).

Insuliinivalmisteet säilyvät ylemmässä erityiskorvausluokassa (100% + ostokertakohtainen omavastuu + vuosittainen alkuomavastuu).

Diabetesliitto on vastustanut korvausleikkausta voimakkaasti muun muassa sillä perusteella, että korvausten leikkaus kurittaa eniten pienituloisia ja eniten lääkkeitä käyttämään joutuvia ikäihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.