Diabetestutkija Markku Laakso Kuopiosta sai Suomen tiedepalkinnon

Suomen tiedepalkinto on myönnetty akatemiaprofessori Markku Laaksolle. Hän on maailman johtavia kakkostyypin diabeteksen genetiikan tutkijoita Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta.

Palkintoperusteluissa todetaan, että sairautta koskeva tieto on paitsi tieteellisesti, myös kansanterveydellisesti erittäin tärkeää. Kakkostyypin diabetes on yleistynyt dramaattisesti niin Suomessa kuin ulkomailla.

Laakso on valittu maailman 400 vaikutusvaltaisimman biolääketieteellisen tutkijan joukkoon. Hänen tutkimuksissaan on käytetty useita erilaisia lähestymistapoja, joilla on selvitetty kakkostyypin diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisiä taustatekijöitä.

Laakso työtovereineen löysi ensimmäisen tyypin 2 diabeteksen alttiusgeenin jo yli kymmen vuotta sitten. Hänellä on julkaisuja lukuisista muista tyypin 2 diabeteksen, ylipainon, rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ja kohonneen verenpaineen alttiusgeeneistä.

Laakso johti myös Itä-Suomen yliopiston tutkimusta, josta saatiin tänä keväänä merkittävää uutta tietoa korkeaa kolesterolia alentavien lääkkeiden eli statiinien yhteydestä kakkostyypin diabetekseen. Kuopiolaistutkimus osoitti, että statiinit lisäävät selvästi riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Markku Laakso on palkittu aiemmin muun muassa Düsseldorfin Heinrich-Heine yliopiston Jühling-palkinnolla vuonna 2011 hänen laajoista ansioistaan diabetestutkimuksessa.

Suomen tiedepalkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö kahden vuoden välein. Palkinnon suuruus on 85 000 euroa. Se jaettiin keskiviikkona Tiedefoorumi-tapahtumassa Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300  000 euroa

EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä

Koillis-Savossa edelleen sähköttömiä talouksia – Päivö-myrskyn sähkökatkojen korjaukset loppusuoralla

Äänikirjoista haettiin vastapainoa poikkeusajan huolille – koronakeväänä suosittiin rentouttavia teoksia

Anna-Maja Henriksson hakee jatkokautta RKP:n puheenjohtajana

Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"

Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti

Valtiovarainministeri Vanhanen HS:lle: Hallitusohjelman kirjaus 30  000 uudesta työllisestä on voimassa

Monet metsästysseurat kaipaavat kipeästi nuoria riveihinsä – toiset taas saattavat evätä jäsenyyden puuttuvien suhteiden vuoksi

Sää jatkuu epävakaisena: Laaja saderintama pyyhkäisee Suomen yli, helteitä ei luvassa viikonloppuna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.