Dieselin pienhiukkasia vastaan suodattimilla

Dieselmoottorit tuottavat enemmän typen oksideja ja terveydelle haitallisia pienhiukkasia kuin bensiinikäyttöiset, tehokkailla kolmitoimikatalysaattoreilla varustetut autot, selviää Ajoneuvohallintokeskus AKE:n julkaisemasta tutkimuksesta.

Yhdyskuntailman epäpuhtauksien on arvioitu aiheuttavan Suomessa vuosittain 200-400 ennenaikaista kuolemaa. Vakavimmat haitat liittyvät etenkin pienhiukkasiin, joskin tarkat syy-yhteydet ovat osoittamatta.

Suomessa saa noin puoleen uusista dieselautoista tehtaassa asennettavan hiukkassuodattimen. Erotusasteet tällaisille suodattimille ovat yli 90 prosenttia. Jälkikäteen asennettavien hiukkassuodattimien erotusaste jää useimmiten alle 60 prosentin.

Vuoden 2011 jälkeen kaikki uudet dieselit on varustettava suodattimella.

Viime vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista yhä yleistyviä dieseleitä oli lähes puolet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ pitää koulutuksen näkymiä valoisampina kuin koronakeväänä – oppimisvajetta ei kuitenkaan paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.