Dieselverosta eroon kansalaisaloitteella? 50 000 allekirjoittajan raja tuli hetkessä täyteen

Dieselautojen käyttövoimaveron poistamista kannattava kansalaisaloite keräsi yhden ainoan päivän aikana yli 50 000 allekirjoittajaa. Maanantaille 12.11. päivätty kansalaisaloite keräsi ennen yhdeksää kaikki tarvittavat nimet, jotta aloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Asiosta uutisoi muun muassa Iltalehti.

Noin kello yhdeksän aikaan tiistaiaamuna aloitteella oli jo yli 80 000 kannattajaa.

Kansalaisaloittetta perustellaan dieselpolttoaineen hinnankorotuksilla. Dieselin litrahinta on noussut aloitteen mukaan jo vähintään yhtä korkeisiin lukemiin kuin 95-oktaanisen bensiinin hinta. Dieselveron jälkeen dieselautojen käyttökustannukset ovat aloitteen mukaan siten suuremmat kuin bensa-autoilla.

Aloitteen vireillepanijat ovat haapaveteläiset Tuulikki ja Heino Paavola.

–  Verollehan ei nyt ole enää perusteita. Peruste on ollut valtion saamien tulojen lisäksi se, että sillä tasataan diesel- ja bensiinikäyttöisten autojen käyttökustannuksia, Tuulikki Paavola kertoo Taloussanomille.

Patrik Holappa oli maanantai-iltana tankkaamassa siskonsa autoa Kuopion keskustassa. Dieselvero ei vaikuta tällä hetkellä hänen elämäänsä, mutta aloitetta hän kannattaa siitä huolimatta.

– Itse en omista autoa tällä hetkellä, joten asia ei minua suoraan koske. Olen kyllä pannut kansalaisaloitteen merkille ja ehkä käyn sen allekirjoittamassa myöhemmin, Holappa pohti.

– Se on hienoa, että ihmiset aktivoituvat tällä tavalla vaikuttamaan asioihin, hän täydentää.

Liikennejaoston puheenjohtaja: Liikenteen verotus ei kohtele kaikkia tasapuolisesti

Kuljetusala ei innostu suositusta kansalaisaloitteesta: Kustannusten kasvu johtaisi kuluttajahintojen nousuun

Kaikkonen ja Jokinen: Kevään hallitusneuvottelut oikea paikka ratkoa dieselautojen käyttövoimaveron poistoa