Dopingaineiden takavarikot viisinkertaistuivat – myös ekstaasia löytyi enemmän kuin koskaan

Tullin takavarikoimien dopingaineiden määrä viisinkertaistui viime vuonna edellisvuodesta.

Tutkittujen erilaisten dopingrikosten määrä pysyi kahden edellisvuoden tasolla, mutta dopingainetakavarikoiden koko on kasvanut huomattavasti. Tutkittavat rikokset ovat siis entistä isompia ja vakavampia.

Viime vuonna tullilla oli tutkinnassa 13 törkeää dopingrikosta, kun edellisvuonna niiden määrä oli kuusi. Määrissä kyse on tavallisesta vuosivaihtelusta.

Takavarikoitujen dopingaineampullien ja -tablettien määrä nousi kuitenkin lähes 590 000 kappaleeseen, kun edellisvuonna määrä oli 120 000 dopingaineannosta.

Tullilla on edelleen tutkinnassa isoja dopingainerikoksia, ja tapausten odotetaan etenevän oikeuteen vasta myöhemmin vasta tänä vuonna.

Suurin ekstaasierä oli menossa Venäjälle

Viime vuonna tulli takavarikoi myös ekstaasitabletteja enemmän kuin koskaan historiansa aikana. Samoin tulli teki marihuanan takavarikoissa ennätyksensä ainakin 13 vuoteen.

Tulli takavarikoi viime vuonna yhteensä noin 188 000 ekstaasitablettia, joiden arvo katukaupassa olisi ollut lähes neljä miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen takavarikko tehtiin joulukuussa Vuosaaren satamassa Helsingissä, jossa tulli takavarikoi henkilöautoon rakennetusta kätkötilasta noin 130 000 ekstaasitablettia.

Henkilöauto oli rekisteröity Venäjälle ja tulli epäilee, että auton venäläinen kuljettaja oli aikeissa kuljettaa Hollannista tulossa olleet ekstaasitabletit Suomen kautta Venäjälle . Iso huumelasti ei siis olisi tarkoitettu Suomen markkinoille.

Tulli paljasti ison ekstaasilastin oman rikostiedustelunsa kautta ja sillä oli venäläisauto seurannassa jo silloin, kun se tuli ennen ekstaasilastia Suomeen.

Loput noin 58 000 takavarikoitua ekstaasitablettia jäivät tullin haaviin eri yhteyksissä. Niiden epäillään pääosin olleen tarkoitettu levitettäväksi edelleen Suomeen.

Ekstaasin käyttö Suomessa on viime vuosina lisääntynyt jätevesitutkimusten ja takavarikkotilastojen perusteella. Ekstaasia käytetään ravintoloissa ja yksityistilojen bileissä etenkin viikonloppuisin.

Marihuana haluttua nettikaupasta

Tullin marihuanatakavarikot olivat myös harvinaisen suuria viime vuonna. Tulli sai takavarikoitua marihuanaa 200 kiloa, joka on kevyelle kuivatulle kannabiskasvin kukalle erittäin iso määrä.

Poliisin ja tullin tilastot osoittavat, että kannabiksen kasvatus kotioloissa on Suomessa vähentynyt, koska se vaatii käyttäjältään sitoutumista ja vaivaa, mitä päihdeongelmaisilla ei aina riittävästi ole.

Moni kannabiksen käyttäjä on sen sijaan todennut olevan helpompaa ostaa marihuanaa anonyymin verkon huumekauppiailta.

Suomeen kannabista tuovat isoissa määrin myös ulkomaalaiset liigat, koska suomalaisilla nuorilla aikuisilla on halua ja varaa maksaa marihuanasta. Monet päihdeongelmaiset nuoret myös ansaitsevat oman elantonsa toimimalla netissä kannabiksen kauppiaina niin, että he ostavat ison erän, jota he myyvät edelleen pienemmissä erissä kalliimmalla.

Hasiksen, khatin ja metamfetamiinin takavarikot vähenivät sen sijaan viime vuonna huomattavasti.

Kaikkiaan tulli paljasti viime vuonna yhteensä 2 753 huumausainerikosta, joista törkeitä huumerikoksia oli 281.

Tuotekehitys

Kymmenen uutta

Tulli seuraa Suomeen tuotavien uusien huumausaineiden ja niiden kaltaisten laatua ja määriä. Viime vuonna tullilaboratorio havaitsi noin 90 erilaista uutta psykoaktiivista ainetta. Niistä kymmentä ei ollut aiemmin tavattu Suomessa tullilaboratoriossa.

Uusia psykoaktiivisia aineita tehdään jatkuvasti huumekäyttöön ja niiden koostumusta muuttelemalla yritetään kiertää huumausainelainsäädäntöä. Vanhoja aineita poistuu vastaavasti markkinoilta.

Osa uusista aineista on hyvin vaarallisia vaikean annostelunsa vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Timo Soini kirjoittaa kirjaa populismista

Harvinainen käänne: Hovioikeus perui päätöksen päästää elinkautisvanki vapaaksi

Li Andersson kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan tiistaina

Traficom: Poikkeuslupahakemuksia 17-vuotiaiden ajokorteista on tullut jo 12  000 – ennen ajokorttiuudistusta hakemuksia jätettiin vain joitakin kymmeniä vuodessa

Kahdeksan koiranpennun lopettamiseen johtaneesta salakuljetuksesta tuomio – salakuljettaja sanoi olleensa tuomassa pentuja 12-vuotiaalle tyttärelle

Valtionhallinnon verkkoyhteydet saatu korjattua – vaikutti muun muassa Verohallinnon asiointipalveluihin

Puolustusministeri Kaikkonen: Kertausharjoituksissa käyvien määrää lisätään noin 1 200:lla ensi vuodeksi

Valvonta paljasti: Moni lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Kolme hevosta juoksi tielle Liedossa, seurauksena neljän auton ketjukolari

Pieksämäellä sanotaan ei ikuiselle mokkapalavuorolle – Kaupungissa yritetään uudistaa vapaaehtoistyötä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.