Droneilla yritetty vankilaan useita kertoja - kyydissä huumeita ja puhelimia

Droneista eli lennätettävistä kuvauskoptereista on tehty useita havaintoja Suomen vankiloiden alueella.

Turvallisuuspäällikkö Juha Erikssonin mukaan droneista on tehty havaintoja useissa vankiloissa eli ongelma ei koske vain mitään yhtä kohdetta.

- Dronet ovat todellinen huoli tällä hetkellä. Niillä kuljetetaan huumeita ja gsm-puhelimia vankiloihin, Eriksson sanoo.

Vilkkainta on ollut eteläisen Suomen vankiloiden luona, jossa yhdellä kerralla vartijat saivat dronen kiinni niin, että sen kyydistä paljastui huumausaineita.

Lisäksi Rikosseuraamuslaitoksen tiedossa on muun muassa drone-kuljetusten yrityksiä. Usein kyse on siitä, että kielletty aine tai esine on yritetty kuljettaa vankilan muurin yli piha-alueelle, josta vangin olisi tarkoitus noutaa se käyttöönsä.

Rikosseuraamuslaitos pystyy puuttumaan asiaan vain tekemällä valvontaa.

- Lainsäädäntö ei anna periksi, että saisimme puuttua esimerkiksi dronen ohjaamiseen käytettävään radiotaajuuteen, Eriksson sanoo.

Vankiloissa on kuitenkin kokeilukäytössä hälytinlaite, joka hälyttää vankila-aluetta lähestyvästä dronesta. Silloin vartijat osaavat mennä sitä vastaan tai etsimään pihalle mahdollisesti pudotetun esineen.

Hälytysjärjestelmän luotettavuus on kuitenkin vaihdellut tapauskohtaisesti. Osassa tilanteissa hälytin on toiminut, mutta kaikissa ei.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan asiassa selvitetään parhaillaan myös muita vaihtoehtoja tai lainsäädännön muutostarpeita. Osin asian selvittelyssä mukana ovat myös muut viranomaiset kuten poliisi.

Dronejen käyttö salakuljetukseen vankiloiden luona on nykyaikainen versio siitä, että ennen vankiloiden pihoille yritettiin heittää luvattomia aineita tai esineitä. Sitä yritetään edelleen, mutta korkeat muurit ja aidat estävät sitä useimmissa vankiloissa.

Erikssonin mukaan silti viime vuonnakin vankiloiden pihoilta löytyi myös heittemällä alueelle toimitettuja luvattomia aineita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vankien päihdeongelmat lisääntyneet - yli kymmenkertaisia muihin verrattuna

Multikopterin lennättäjän on perehdyttävä säännöksiin itse

Kauko-ohjattavan kuvauskopterin ohjaaja voi syyllistyä ilmaliikennejuopumukseen