EK: Määrä ei korvaa laatua työllisyystoimissa

Elinkeinoelämän keskusliitossa ei olla vakuuttuneita eilisen budjettiratkaisun työllisyysvaikutuksista. EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo STT:lle, että vaikka hallitus päätti peräti 25 työllisyystoimesta, ei niiden määrä korvaa laatua.

–  Päävaikutelma on, että toimia on määrällisesti paljon, mutta laatu ei ole niin hyvä. Vähempikin riittäisi, jos olisi vaikuttavampia toimia.

–  Niin kova tavoite kuin 75 prosentin työllisyys vaatisi myös kovempia toimia. Me olemme esittäneet ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen porrastamista, mutta se ei tunnu kaikille maistuvan.

Listalta löytyy toki myönteisiäkin asioita, Pakarinen toteaa.

–  On hyvä, että työperäistä maahanmuuttoa aletaan nopeuttaa, niin että lupia saadaan nopeammin työ- ja elinkeinoministeriöstä. Se on pidemmällä aikavälillä vaikuttava asia.

Satsaukset työvoimapalveluihin ja palkkatukeen ovat vaikutuksiltaan epäselviä.

–  Ne voivat jäädä vaikutukseltaan hyvin pieneksi tai jopa negatiiviseksi.

Pakarinen huomauttaa, että kausitasoitettu työttömyys on polkenut paikallaan jo seitsemän kuukautta. Tuorein luku on 72,4 prosenttia. Tilastokeskus julkistaa elokuun työllisyysluvut ensi tiistaina.

–  Kansainvälinen suhdanne ei ole missään nimessä kirkastumassa, joten omissa käsissä olevat toimet korostuvat.

Myönteinen asia on myös yritysten poisto-oikeuksien määräaikainen kaksinkertaistaminen, millä pyritään saamaan vauhtia investointeihin. Laajennus tulee koskemaan myös palveluja eli ei pelkästään tuotantoon suunnattuja investointeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.