EK:n Urrila: Tukilakoilla merkittäviä vaikutuksia vientiin

Jos Suomen lipun alla purjehtivien ulkomaanliikenteen alusten työnseisaus toteutuu ensi viikon maanantaina, se kohdistuisi noin kolmasosaan Suomen ulkomaankaupasta, arvioi EK:n pääekonomisti Penna Urrila.

Suomalaisilla aluksilla kulkee noin sadan miljoonan euron arvosta vientitavaroita joka päivä, Urrila arvioi.

Suomen Merimies-Unioni on lopettanut maanantaina Postin kuljetusten vastaanottamisen eri aluksille. Tukitoimet laajenevat torstaina ja ensi maanantaina. Maanantain toimet vaikuttaisivat toteutuessaan Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin, esimerkiksi Silja Lineen ja Viking Lineen.

Sähköliitto ilmoitti tukilakkonsa PAUlle

Sähköliitto käynnistää tukilakon Postin työkiistaan liittyen ensi maanantaina kello kuudelta aamulla.

Tukilakko kohdistuu huolto-, korjaus- ja kunnossapitotöihin postinkäsittelyyn ja -jakeluun liittyvissä tehtävissä. Se kohdistuu seitsemään posti- ja logistiikkakeskukseen kuudella paikkakunnalla. Lakon piiriin kuuluvat keskukset sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa. Lisäksi lakko käsittää rahtiterminaalin Vantaalla.

Tukitoimi kestää kaksi viikkoa, ja se päättyy sunnuntaina 8. joulukuuta kello 24. Sen piiriin kuuluu kymmeniä työntekijöitä usean eri työehtosopimuksen piiristä, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

–  Jos esimerkiksi lajittelukeskuksessa järjestelmä lakkaa pyörimästä, se pysähtyy siihen, eikä siihen puututa, hän sanoo.

–  Jos siellä jokin muu sähköhäiriö tulee, se ei ole lakon piirissä. Kyllä me valot laitamme kuntoon.

Lakkoon jääville 200 euron päiväavustus

Jos Sähköliiton jäsenelle on osoitettavissa muita kuin postinkäsittelyyn ja -jakeluun liittyviä tehtäviä, hänet voidaan osoittaa niiden pariin.

–  Niiltä osin, kun jäsenemme työskentelee posti- ja logistiikkakeskuksissa vain ja ainoastaan näissä tehtävissä, hän on lakossa.

Sähköliitto maksaa tukilakkoon osallistuville jäsenilleen 200 euron avustuksen työpäivää kohden.

Liitto ilmoitti toimista pian sen jälkeen, kun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan jättämä sovintoesitys oli kaatunut Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn vastustukseen. Postin työriidan osapuolet PAU ja Palvelualan työnantajat Palta jatkavat neuvotteluja Piekkalan johdolla huomenna kello 13.

Tukitoimet laajenemassa tällä viikolla

Useat muutkin ammattiliitot ovat osoittaneet tukensa PAUlle.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Rautatiealan Unionin RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle. JHL:n tukilakko alkoi tavaraliikenteen ratapihoilla tiistaiaamuna ja päättyy myöhemmin illalla. Junien kunnossapito on lakossa keskiviikkona. RAU puolestaan kertoo, että sen saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen 24 tunnin ajaksi. Toimet eivät vaikuta rautateiden henkilöliikenteeseen.

Pääosa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenistä jää tiistaista ja keskiviikosta alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Jo maanantaista alkaen AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Ensi viikolla AKT:n työtaistelu uhkaa laajeta Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin.

Tukeaan PAUlle on osoittanut myös Ilmailualan unioni IAU, jonka jäsenet eivät osallistu postinkäsittelyyn lentokentillä. Vastaavalla toimella elintarvikealan yrityksissä uhkaa Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL perjantaista alkaen ja asiamiesposteissa Palvelualojen ammattiliitto PAM ensi maanantaista alkaen.

JHL laajentaa tukilakkojaan

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL laajentaa Postin työriitaa koskevia tukilakkojaan. Maanantaina tukilakot laajenevat lentoasemille ja pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen, jos työriidan osapuolet eivät ennen sitä pääse sopimukseen.

Lentokentillä lakossa ovat ne JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Airprossa ja RTG:ssä. Lakko vaikuttaa koko maassa ainakin lentojen turvatarkastuksiin.

Lentoasemilla lakko alkaa maanantaina kello kuudelta ja päättyy tiistaina alkaviin työvuoroihin.

Ilmailualan unioni IAU ilmoitti aiemmin eilen, että sen lentokentillä työskentelevät jäsenet ovat lakossa samaan aikaan.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä tukilakko alkaa aamuyöllä kolmelta ja kestää vuorokauden. Lakossa ovat mukana muun muassa JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Koiviston Auto -yhtiössä. Työnseisaus koskee myös osaa huoltokorjaamoiden työntekijöistä.

Suomen Yrittäjät: Tukilakot työtuomioistuimen hyväksyttäväksi

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää Postin työtaisteluun liittyviä tukilakkoja kohtuuttomina.

Pentikäinen vaatii järjestön tiedotteessa työrauhasääntelyn uudistamista. Hänen mielestään tukilakko pitäisi kieltää, jos sen vaikutus olisi suhteeton. Arvion voisi tehdä työtuomioistuin ennen tukilakon aloittamista, hän esittää.

Lisäksi Pentikäinen haluaa kiristyksiä laittomista työtaisteluista aiheutuviin sanktioihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Posti ei aio perua 700 pakettilajittelijan sopimusvaihdosta – "Meidän näkökulmastamme tämä asia on käsitelty"

Posti kokeilee pakettien toimitusta suoraan eteiseen älylukkojen avulla

Postin työriitaan sovintoesitys valtakunnansovittelijalta

Tukilakkojen vaikutukset ulottuvat maalle, merelle ja taivaalle

Uusimmat

Kotimaa

Myrskytuulet heikkenivät aamun valjetessa – yöllä puhuroi puuskissa jopa 24 metriä sekunnissa

Kotimaisuutta myydään valmistajatiedoin ja Suomen lipuin – ruoan alkuperä voi olla toinen, mutta huhtikuusta alkaen tietoa pitää tarjota enemmän

Allergia- ja astmariski kasvaa, kun ilmastonmuutos lämmittää entistä sateisempaa Suomea

Sosiaalinen media aiheuttaa ulkonäköpaineita varsinkin nuorille naisille, todistaa tutkimus

Jos laskiaissunnuntain haluaa viettää mäenlaskussa, kannattaa ottaa pulkka kainaloon ja suunnata Lappiin

Lasten tuominen turvapaikkaleireiltä tuo omat haasteensa – Migrin mukaan Suomessa on hyvä valmius

Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi

Vihreiden puolueaktiivit kaipaavat hallitukselta ilmastotoimia: "Ainakin päätökset turpeesta pitäisi saada aikaan"

Presidentti Niinistö ohjeisti seuraajaehdokkaitaan – Tutkija: "Täsmällinen opastus siihen, miten ulkopoliittista keskustelua pitää käydä"

Kaahari ei olisi antanut piikkimaton häiritä pakomatkaansa, mutta tyhjentyneet renkaat olivat eri mieltä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.