ESS: Näin puhut lapselle ylipainosta

Lasten lihavuus on yleistynyt, ja joka viides kouluikäinen lapsi on ylipainoinen. Leikki-ikäisistä ylipainoisia on joka kymmenes. Lasten ylipaino on herkkä aihe. Asiasta kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

-Yksi elämä -terveystalkoiden kampanjassa neuvotaan, että äänensävy tulisi vaihtaa kauhistelusta perheiden kannustukseen, pitää tarjota ratkaisuja ja sanoa seis laihdutuspuheelle.

Lasten painonhallinnassa muutokset tapahtuvat hitaasti ja pieniä elintapamuutoksia koko perheen arjessa toteuttaen.

 

Etelä-Suomen Sanomat listaa jutussaan viisi kohtaa, jotka auttavat suhtautumaan oikein lasten painonhallintaan.

1.

Suhtaudu positiivisesti kehoosi. Älä puhu lapsen kuullen omasta tai lapsen painosta. Ulkonäkökeskeinen laihdutuspuhe haittaa lasten terveen kehonkuvan muodostumista.

2.

Ota perhe mukaan! Lapsen ylipaino on koko perheen asia, ja siksi elintapamuutokset koskevat kaikkia perheenjäseniä. Lapsilla ei käytetä dieettejä, vaan kalorien saantia vähennetään tarjoamalla normaalia, aiempaa terveellisempää ruokaa.

3.

Jokainen on ihana sellaisena kuin on. Painonhallinnan tavoitteena on hyvinvointi  ja terve aikuisuus, ei  tietynmallinen ulkonäkö.

4.

Tee muutoksia syömiseen ja liikkumiseen, mutta älä puhu laihduttamisesta. Laihduttaminen ei kuulu lapsille eikä nuorille.

5.

Kehu ja kannusta lasta.

Uusimmat

Kotimaa

Kimmo Elomaa tuomittiin ehdolliseen törkeästä talousrikoksesta – "Syyllisyydestä ei pienintäkään epäilystä"

Brexit saattoi tuoda EU-myönteisen vireen vaalikeskusteluun, pohtii tutkija

Kaupunkikeskustojen elinvoima heikkeni – kivijalkakauppaa haastavat netti ja ostoskeskukset

Turun arvokuljetusryöstön yritys uudelleen aktiiviseen tutkintaan – poliisia kohti konetuliaseella ampuneet ryöstäjät onnistuivat pakenemaan vuonna 2002

Poliisi pyysi havaintoja kadonneesta naisesta – etsitty nainen löytyi pian huhuilun jälkeen

Rinne arvioi hallitusneuvotteluissa kaiken olevan valmista ehkä viikon kuluttua viikonloppuna – tänään puurtavat puheenjohtajat sekä talous- ja veroryhmät

Yle: Mykkäsen mukaan Isis-leirin naiset pidätetään, jos he palaavat Suomeen

Kansanedustaja Ritva Elomaa kiisti poliisille tienneensä mitään ghanalaistilin rahoista – talousrikoksesta syytetyn Kimmo Elomaan mukaan tililtä nostetut 150 000 euroa ovat vaimon kehonrakennuspalkintoja

Kommentti: Sote-sopu liimaa keskustaa Säätytalon lattiaan aiempaa lujemmin

Lännen Media: Perheenyhdistämiset kääntyneet laskuun korkeiden tulorajojen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.