ESS: Näin puhut lapselle ylipainosta

Lasten lihavuus on yleistynyt, ja joka viides kouluikäinen lapsi on ylipainoinen. Leikki-ikäisistä ylipainoisia on joka kymmenes. Lasten ylipaino on herkkä aihe. Asiasta kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

-Yksi elämä -terveystalkoiden kampanjassa neuvotaan, että äänensävy tulisi vaihtaa kauhistelusta perheiden kannustukseen, pitää tarjota ratkaisuja ja sanoa seis laihdutuspuheelle.

Lasten painonhallinnassa muutokset tapahtuvat hitaasti ja pieniä elintapamuutoksia koko perheen arjessa toteuttaen.

 

Etelä-Suomen Sanomat listaa jutussaan viisi kohtaa, jotka auttavat suhtautumaan oikein lasten painonhallintaan.

1.

Suhtaudu positiivisesti kehoosi. Älä puhu lapsen kuullen omasta tai lapsen painosta. Ulkonäkökeskeinen laihdutuspuhe haittaa lasten terveen kehonkuvan muodostumista.

2.

Ota perhe mukaan! Lapsen ylipaino on koko perheen asia, ja siksi elintapamuutokset koskevat kaikkia perheenjäseniä. Lapsilla ei käytetä dieettejä, vaan kalorien saantia vähennetään tarjoamalla normaalia, aiempaa terveellisempää ruokaa.

3.

Jokainen on ihana sellaisena kuin on. Painonhallinnan tavoitteena on hyvinvointi  ja terve aikuisuus, ei  tietynmallinen ulkonäkö.

4.

Tee muutoksia syömiseen ja liikkumiseen, mutta älä puhu laihduttamisesta. Laihduttaminen ei kuulu lapsille eikä nuorille.

5.

Kehu ja kannusta lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.