EU-johtajat väänsivät kättä ilmastotalkoiden rahoituksesta

Paineet olivat suuret, kun EU-johtajat yrittivät päästä yhteisymmärrykseen ilmastotavoitteesta huippukokouksessa Brysselissä. Vielä illalla ei ollut selvää, ovatko kaikki maat valmiita nostamaan ilmastoneutraaliuden yhteiseksi tavoitteekseen.

Vuoden viimeinen huippukokous päätteli myös Suomen EU-puheenjohtajakautta, joka kestää vuoden loppuun.

Ensimmäiseen huippukokoukseensa osallistunut pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoi, että EU-maat pystyisivät sopimaan yhteisestä ilmastotavoitteesta.

–  Meidän tavoitteenamme on, että tänään löydettäisiin yhteinen näkemys kunnianhimoisista ilmastotavoitteista, toimittajille ennen kokousta puhunut Marin sanoi.

Suomen puheenjohtajakaudelle ei ole osunut isoja saavutuksia. Ilmastopäätös toisi kaudelle hyvän päätöksen, koska Suomi on ollut mukana tunnustelemassa maiden kipukohtia.

Ympäristöjärjestö Greenpeace lisäsi omalta osaltaan kierroksia osoittamalla aamulla mieltään huippukokousrakennuksen ulkopuolella. Järjestön aktivisteja kiipesi Europa-rakennuksen seinärakenteisiin, mutta iltapäivällä he olivat poissa, ja kokous pääsi alkamaan normaalisti.

Päätöksiin lisäsi painetta se, että EU-johtajilla oli jo takanaan yksi epäonnistunut yritys. Kesällä huippukokous päättyi pettymykseen, koska Puola, Unkari, Tshekki ja osittain myös Viro epäilivät, onko niillä rahkeita hiilineutraaliuteen.

Samat maat Viroa lukuun ottamatta olivat ongelmana myös nyt. Maat halusivat varmistaa, että ne saavat riittävästi tukea siirtymään, joka vaatii varsinkin köyhemmiltä mailta isoja investointeja.

Lupaukset rahasta kirittivät

STT:n näkemässä loppulauselman luonnoksessa huolia oli siivottu tarkoin sanankääntein. EU-maat valmistautuivat nostamaan ilmastoneutraaliuden unionin yhteiseksi tavoitteeksi, eivät yksittäisten jäsenmaiden.

Tekstissä oli lupauksia myös riihikuivasta rahasta. Komission vasta edellisenä päivänä esittelemä oikeudenmukaisuusmekanismi ja sen liikkeelle laittama 100 miljardia euroa otettiin vastaan tyytyväisinä.

Euroopan investointipankin 1  000 miljardin investoinnit ilmastoon ja ympäristökestävyyteen ensi vuosikymmenellä kirittivät myös päätöksiä.

Vähän yllättäen ydinvoiman odotettiin nostavan kokouksessa kierroksia. Perussopimusten mukaan jokaisella EU-maalla on oikeus päättää itse omasta energiapaletistaan eli siitä miten energiaa tuotetaan. Tästä haluttiin muistuttaa myös kokouksen loppupäätelmissä.

Ydinvoiman rooliin on otettava kuitenkin kantaa rahoituksen kautta. Voiko ydinvoimaan ohjata rahaa vihreistä rahoituspoteista, on ollut kysymys niin Euroopan investointipankissa kuin jäsenmaiden neuvottelemassa luokitusjärjestelmässä vihreille sijoituskohteille.

Mediatietojen mukaan muun muassa Ranska ja Britannia olivat tällä viikolla estämässä sopua vihreiden sijoituskohteiden määritelmästä juuri ydinvoiman takia. Myös Tshekki on vedonnut voimakkaasti ydinvoiman puolesta. Itävalta, Saksa ja Luxemburg ovat ydinvoimavastaisempaa laitaa.

"Suomen budjettiehdotus on tasapainoinen"

Marinin tehtävänä huippukokouksessa oli esitellä rajua arvostelua saanutta Suomen budjettiehdotusta, joka jätettiin jäsenmaille viime viikolla. Tunnelmasta odotettiin tiukkaa, koska käytännössä kaikki maat ovat olleet pettyneitä.

Marinin mielestä Suomen ehdotus on tasapainoinen.

–  Kun kriittistä palautetta tulee eri puolilta, on osuttu oikeaan kohtaan. Ollaan lähellä kompromissiehdotusta, joka varmasti lopulta tulee hyväksyttyä.

Marin Twitterissä: Pahoittelen EU-asioiden viestintäpäällikön turhan jyrkkää ohjausta

Pääministeri Marin (sd.) pahoittelee ennen EU-huippukokousta Brysselissä toimittajille annettua ohjeistusta olla kysymästä al-Holin leirin naisten ja lasten tilanteesta. Hän kertoo Twitterissä olleensa matkalla tapaamaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelia kireässä aikataulussa ja halunneensa vastata ensin neuvostoa koskeviin kysymyksiin. Marin pyytää anteeksi paikalla olleilta toimittajilta turhan jyrkkää ohjausta.

Toimittajat olisivat kysyneet Marinilta ennen huippukokousta Brysselissä al-Holista ja siitä, koska hallitus aikoo tehdä päätöksen naisten ja lasten mahdollisesta auttamisesta kotiin. Marinin vieressä ollut EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm valtioneuvoston kansliasta kielsi toimittajia kysymästä al-Holista toimittajan esitettyä kysymyksen.

–  Anteeksi me puhumme vain tästä kokouksesta, onko sinulla siitä kysyttävää, viestintäpäällikkö ohjeisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Tutkija: Keskiviikko jää Venäjällä historiaan – Presidentti Halosen mukaan Suomessa on syytä "nukkua yön yli"

Kuohuntaa herättänyt kettukuljetus ei ole lähtenyt Kokkolasta Kiinaan

Valtakunnansovittelijalle poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä – työntekijäleiristä väläytellään jo toiveita sovittelijan vaihtamisesta

Presidentti Halonen peräsi Ylellä ratkaisua al-Holin naisten ja lasten tilanteeseen

IS: Joukko Elisan puhelinmyyjistä kauppasi nopeampia laajakaistoja keksityillä ongelmilla –  "Suomeksi sanottuna myyjä on valehdellut"

Sää pakastaa ennen kuin lauhtuu – aurinkobongarin syytä suunnata pyhäksi lounaisrannikolle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.