EU löysi vaarallisia kypäröitä

EU:n kuluttajaviranomaiset ovat löytäneet tuhansien pyöräilykypäröiden eriä, jotka ovat olleet puutteellisia.

11 EU-maan viranomaisten yhteisessä erityistarkastuksessa tehtiin vuoden aikana pistokokeet kaikkiaan 367 erään pyöräily-, rullaluistelu-, rullalautailu- ja ratsastuskypäröitä.

Niistä jopa 62 prosenttia osoittautui vaatimusten vastaisiksi.

Kaikki turvallisuusmääräysten vastaiset kypärät on hävitetty tai käännytetty EU-rajoilta. Viallisiksi havaittuja kypäräeriä ei ole tällä hetkellä myynnissä Suomessa.

Sen sijaan tiedossa ei ole, onko vanhoissa kypäröissä ollut samoja puutteita jo ennen kuin EU on osannut edes valvoa asiaa.

Eniten puutteellisissa kypäröissä oli ongelmia merkinnöissä ja käyttöohjeissa. Osassa oli myös materiaaliongelmia sekä vikoja esimerkiksi kiinnityshihnoissa ja niiden lukoissa.

Valvonta toimii

Vaikka viallisten tuotteiden osuus tarkistetuista oli yllättävän suuria, kuluttajaviranomaisista löytö on hyvä. Se nimittäin osoittaa, että EU-jäsenmaiden valvonta toimii ja maat myös aktiivisesti kertovat toisilleen vaarallisista tuotteista.

- Nyt erityisesti kauppiaiden ja sisäänostajien kannattaa seurata EU:n Rapex-tiedonantoja. Niin voi välttää vaarallisen tuotteen päätymisen oman liikkeen valikoimiin ja säästyä kalliilta jälkitoimilta kuten tuotteen takaisinvedolta, tuoteturvallisuusinsinööri Katri Sihvola Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta sanoo.

Rapex on Euroopan yhteisön ylläpitämä tietojenvaihtojärjestelmä riskien aiheuttavista tuotteista varoittamiseksi. Sitä voivat hyödyntää viranomaisten lisäksi myös yritykset ja kuluttajatkin.

Kaikkiaan Rapexin toiminnan tehostamisen ansiosta viime vuonna EU:n kuluttaja- ja tuotevalvontaviranomaiset poistivat markkinoilta ennätysmäärän vaarallisia tuotteita: yli 2 200 eri tuotetta.

Puutteellisten kypärien lisäksi vikoja löydettiin muun muassa vaatteista, joita oli käsitelty kielletyillä homeenestoaineilla tai atsoväreillä. Vikoja havaittiin myös etenkin leuluissa, joissa oli käytetty sy

Seuravaaksi pyörät

Tänä kesänä Suomessa on alkanut polkupyörien ja niiden perävaunujen tarkastuskampanja. Se on kansallinen markkinavalvontaisku, jonka toteuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Tarkastajat tekevät Trafin toimeksiannosta valvontakäyntejä pyöräkauppoihin alkukesän aikana.

Tarkoitus on tarkistaa, että myynnissä olevat pyörät ja myös lasten kuljettamiseen tarkoitetut perävaunut täyttävät kaikki niille asetetut turvallisuusvaatimukset.

Kilpakäyttöä lukuunottamatta normaalissa polkupyörässä pitää olla käyttöjarru, punainen takaheijastin, valkoinen etuheijastin, ruskeankeltaiset poljinheijastimet, ruskeankeltaiset sivuheijastimet ja äänimerkinantolaite.

Trafin mukaan pyörää ei kannata ostaa, jos siinä eivät ole vaaditut osat paikoillaan.

Lapsen kuljettamiseen tarkoitetussa perävaunussa on oltava heijastinten lisäksi ilmarenkaat, lapselle sopiva istuin ja suojavarusteet, jotka estävät lapsen pääsemisen kosketukseen perävaunun liikkuvien osien ja tien kanssa.

Valvontakampanjan tulokset valmistuvat loppukesästä.