EU-maat eivät päässeet sopuun edes siitä, miten oikeusvaltiohuolista pitäisi keskustella – Suomi joutui julkaisemaan päätelmänsä yksin

EU-maat eivät päässeet tiistaina yhteisymmärrykseen siitä, miten oikeusvaltiohuolista pitäisi keskustella jäsenmaiden kesken. Puola ja Unkari vastustivat yhteistä linjausta, minkä takia Suomi joutui lopulta yksin antamaan oman johtopäätöksensä tilanteesta.

Oikeusvaltiosta on viime vuosina keskusteltu vuosittain eurooppaministerien kesken. Nyt keskustelusta haluttaisiin tavoitteellisempaa ja hallitumpaa.

Jäsenmaat yrittivät sopia keskustelun periaatteista tiistaina eurooppaministerien kokouksessa. Suomi ajoi läpi kompromissipaperia, jonka sanamuotoja oli viilattu tarkasti, mutta sai taakseen vain 26 jäsenmaata.

Oikeusvaltioperiaatteen edistäminen on ollut yksi keskeisistä tavoitteista Suomen puheenjohtajakaudella. Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.) kysyttiinkin, onko Suomi saavuttanut tavoitettaan mitenkään.

–  Meillä on vielä kuusi viikkoa edessämme, Tuppurainen naurahti.

Edistystä on hänen mukaansa tapahtunut jo siinä, että oikeusvaltioperiaate on näkyvästi esillä. Kauden aikana on pohdittu oikeusvaltiokeskustelua, järjestetty Unkarin kuuleminen kurinpitomenettelyssä ja ajettu tulevien vuosien budjettiin oikeusvaltiokirjausta.

Unkarilaisministeri: Aiheellinen vähemmistön mielipide

STT:n tietojen mukaan Tuppurainen esikuntineen kävi viime hetkiin saakka kahdenvälisiä keskusteluita Puolan ja Unkarin kanssa siitä, että ne antaisivat tukensa oikeusvaltiokeskustelun uudistamiselle.

Unkarilaiset kytkivät tiettävästi oman kantansa toiveeseen, ettei maa joutuisi enää toista kertaa jäsenmaiden tentattavaksi oikeusvaltiotilanteestaan. Suomi on järjestänyt puheenjohtajakautensa aikana jo yhden kuulemisen, joka liittyi artikla 7:n menettelyyn ja toisen järjestämisestä saatetaan päättää lähiaikoina.

Unkarilaistoimittajille pitämässään tiedotustilaisuudessa maan oikeusministeri Judit Varga väitti, että puheenjohtajamaa Suomi ei ollut jakanut Puolan ja Unkarin tekemää kannanottoa tiedoksi jäsenmaille.

–  Sen takia olen pyytänyt, että kollegat eivät näkisi tätä joidenkin maiden blokkauksena, vaan aiheellisena vähemmistön mielipiteenä, jonka enemmistö ja puheenjohtaja jättävät jatkuvasti huomioimatta, Varga sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV Uutiset kertoo, ettei Rinne jatkaisi ministerinä – IS:n mukaan Rinteestä puuhataan varapuhemiestä

PS:n Halla-aho: Uusien vaalien järjestäminen olisi tässä tilanteessa erittäin perusteltua – puhemies Matti Vanhanen on pitänyt keskustelua uusista vaaleista ylimitoitettuna

Jenni Haukion ja jalkapallomaajoukkueen kapteenin Tim Sparvin kumppanin Jitka Novackovan puvut nousivat katsojien suosikeiksi Linnan juhlissa

Tullikoira Aino on yksi vuoden virkakoirista – paljasti vuodessa yli 1  200 kiloa elintarvikkeita

Elina Lappalainen Hannakaisa Heikkiselle: Linnan juhlista pois jääminen oli julkisuustemppu

Kaatuneen hallituksen kaikki puolueet halukkaita jatkoon samalla hallitusohjelmalla – vanhan opposition puolueet eivät hyväksy ohjelmaa

Tarjoilujen määrän arviointi onnistui Linnan juhlissa – syötävää riitti loppuun asti, mutta pois heitettävää ei juuri jäänyt

Työmarkkina-asiantuntija: Rinne puuttui työmarkkinoihin edeltäjäänsä vähemmän

Veteraanit saivat ilmaiset kotipalvelut – Rintamamieslisä nousee kaksi ja puolikertaiseksi

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.