EU-maat huokaisivat helpotuksesta – Ranska valitsi unionimyönteisen Macronin selvin luvuin

EU-maiden johtajilta on satanut onnitteluja Ranskan presidentinvaalien voittajalle Emmanuel Macronille. EU-myönteinen Macron voitti vaalit selvästi. Liki valmiin ääntenlaskun mukaan Macron sai vaaleissa 66,06 prosentin äänisaaliin.

Unionin toisen mahtimaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedottaja tviittasi, että Macronin voitto on voitto myös vahvalle ja yhtenäiselle Euroopalle.

Macron itse aloitti voitonpuheensa sanomalla, että Ranska voitti vaali-iltana. Hän vakuutti, että Ranska ei anna periksi pelolle ja jakautumiselle.

– Aion suojella teitä uhkakuvilta. Aion tuoda teidät yhteen, koska haluan meidän olevan yhtenäisiä, Macron sanoi kuulijoilleen.

Macron huomioi puheessaan myös vastaehdokkaansa, äärioikeistolaista Kansallista rintamaa johtavan Marine Le Penin kannattajat.

– He äänestivät, koska olivat vihaisia ja ahdistuneita. Osa äänesti vakaumuksensa mukaan. Kunnioitan heitä. Seuraavan viiden vuoden aikana aion tehdä kaikkeni varmistaakseni, ettei ihmisillä olisi enää syytä äänestää ääriehdokkaita.

 

Macron haluaa entistä tiivimmän EU:n

Ranskan vaalitulos on hyvä uutinen EU:lle, mutta saattaa tuoda haasteita Suomen EU-politiikalle, arvioi tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

– Varsinkin jos Emmanuel Macron saa parlamentin taakseen ja kykenee muodostamaan vahvan hallituksen, se vahvistaa Ranskaa EU:n jäsenvaltiona ja antaa mahdollisuuksia unionin toiminnan kehittämiseen, Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Aunesluoma sanoo STT:lle.

Se suunta, johon Macron haluaa unionia viedä, ei kuitenkaan välttämättä ole Suomelle mieluinen.

– Macronin ohjelmassa suhtaudutaan hyvin myönteisesti EU:n integraation syventämiseen, sitä pidetään jopa välttämättömänä esimerkiksi EU:n yhteisen budjetin muodossa. Siitä voi seurata haasteita Suomen EU-politiikalle, joka on ollut pidättyväisempää monissa kysymyksissä, joissa Macron olisi valmis menemään paljon pidemmälle.

 

Vahva voitto on Macronin valtti parlamenttivaaleissa

Aunesluoman mukaan selvä vaalivoitto antaa Macronille hyvät lähtökohdat ensi kuun parlamenttivaaleihin.

Macronin mahdollisuuksia olla vahva presidentti on kyseenalaistettu, koska hänen hiljattain perustetulla En Marche -liikkeellään ei ole entuudestaan yhtään parlamenttiedustajaa. Presidentti tarvitsee uudessa parlamentissa enemmistön taakseen, jotta pystyy ajamaan läpi haluamiaan uudistuksia.

Aunesluoma pitää merkillepantavana, että iso osa sosialistipuolueen äänestäjistä siirtyi toisella kierroksella Macronin kannattajaksi.

– Se oli Macronille hyvä uutinen parlamenttivaaleja ajatellen. Hän tarvitsee vanhan, perinteisen puolueen kannattajia taakseen menestyäkseen niissä, Aunesluoma sanoo.

 

Äänestysvilkkaus jäi alhaiseksi

Macronin haastajan, oikeistopopulistien Marine Le Penin noin 34 prosentin kannatus kertoo Aunesluoman mukaan siitä, että nationalistinen oikeistopopulismi on vakiintunut osaksi Ranskan poliittista kenttää.

– Se on ollut jo pitkään osa Ranskan poliittista järjestelmää, mutta nyt siitä tuli iso poliittinen liike. Le Pen tai ainakin Kansallinen rintama -puolue on jatkossakin merkittävä tekijä Ranskan politiikassa.

Monelle ranskalaiselle ei kelvanut kumpikaan ehdokas. Äänestysvilkkaus jäi ranskalaisella mittapuulla historiallisen alhaiseksi, alle 75 prosenttiin. Yhtä innottomasti ranskalaiset äänestivät viimeksi presidentinvaaleissa vuonna 1969.

Perinteiset pääpuolueet keskustaoikeisto ja sosialistit putosivat ratkaisevalta toiselta kierrokselta. Näin kävi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958.

 

Uutista päivitetty 8.5. kello 10.32.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.