EU-parlamentin oikeistopopulistit kertovat huomenna ryhmästään – mukana yhdeksän puoluetta

Maahanmuuttovastaiset populistipuolueet näyttävät jäävän Euroopan parlamentin viidenneksi suurimmaksi ryhmäksi. Kansallismielisten puolueiden tavoitteena oli muodostaa parlamenttiin mahdollisimman suuri ryhmä.

Joukko puolueita kertoo huomenna Brysselissä ryhmän muodostamisesta. Paikalle on tulossa yhdeksän puoluetta, muun muassa perussuomalaiset, jota edustaa puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Ryhmän Venäjä-mielisyyttä arvostellut ruotsidemokraatit ei tiedotustilaisuuden kutsun mukaan ole paikalla. Myöskään Britanniassa vaalivoiton saanut Nigel Faragen brexit-puolue tai Unkarin valtapuolue Fidesz eivät ole mukana.

Paikalla ovat Ranskan Marine Le Penin Kansallinen liittouma, Italian Matteo Salvinin Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre ja Tanskan kansanpuolue.

Nämä puolueet saivat Euroopan parlamenttiin toukokuun lopun vaaleissa 73 europarlamentaarikkoa. Näin ryhmä jäisi nipin napin pienemmäksi kuin vihreät, jolla on 75 europarlamentaarikkoa verkkosivuilla julkaistun listauksen mukaan.

 

EU-myönteisillä tukeva enemmistö

Ryhmän koko vaikuttaa muun muassa valiokuntien puheenjohtajuuksien jakamiseen ja siihen, missä järjestyksessä niille myönnetään salissa puheenvuoroja.

Suurin ryhmä Euroopan parlamentissa on Euroopan kansanpuolue EPP, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. Toiseksi suurin on sosiaalidemokraatit, kolmanneksi suurin keskustan ja RKP:n liberaaliryhmä Alde, neljäs vihreät ja viidenneksi suurin oikeistopopulistien uusi ryhmä.

Kolme tai neljä suurinta EU-myönteistä ryhmää riittävät muodostamaan tukevan enemmistön, jotta EU:n viisivuotiskausi saadaan käyntiin.

Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien pitää ilmoittaa heinäkuun ensimmäiseen päivään mennessä nimensä, tavoitteensa ja kokoonpanonsa. Periaatteessa on siis mahdollista, että kansallismielinen oikeistoryhmä yrittää houkutella riveihinsä lähiviikkoina vielä lisää puolueita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti

Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille – puut kaatuvat herkemmin, kun maa ei ole jäässä

Taksikyytien hinnat nousseet taksiuudistuksen jälkeen – Hintojen nousu ei yllättänyt kuopiolaista taksiyrittäjää

Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.