EU-parlamentin oikeistopopulistit kertovat huomenna ryhmästään – mukana yhdeksän puoluetta

Maahanmuuttovastaiset populistipuolueet näyttävät jäävän Euroopan parlamentin viidenneksi suurimmaksi ryhmäksi. Kansallismielisten puolueiden tavoitteena oli muodostaa parlamenttiin mahdollisimman suuri ryhmä.

Joukko puolueita kertoo huomenna Brysselissä ryhmän muodostamisesta. Paikalle on tulossa yhdeksän puoluetta, muun muassa perussuomalaiset, jota edustaa puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Ryhmän Venäjä-mielisyyttä arvostellut ruotsidemokraatit ei tiedotustilaisuuden kutsun mukaan ole paikalla. Myöskään Britanniassa vaalivoiton saanut Nigel Faragen brexit-puolue tai Unkarin valtapuolue Fidesz eivät ole mukana.

Paikalla ovat Ranskan Marine Le Penin Kansallinen liittouma, Italian Matteo Salvinin Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre ja Tanskan kansanpuolue.

Nämä puolueet saivat Euroopan parlamenttiin toukokuun lopun vaaleissa 73 europarlamentaarikkoa. Näin ryhmä jäisi nipin napin pienemmäksi kuin vihreät, jolla on 75 europarlamentaarikkoa verkkosivuilla julkaistun listauksen mukaan.

 

EU-myönteisillä tukeva enemmistö

Ryhmän koko vaikuttaa muun muassa valiokuntien puheenjohtajuuksien jakamiseen ja siihen, missä järjestyksessä niille myönnetään salissa puheenvuoroja.

Suurin ryhmä Euroopan parlamentissa on Euroopan kansanpuolue EPP, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. Toiseksi suurin on sosiaalidemokraatit, kolmanneksi suurin keskustan ja RKP:n liberaaliryhmä Alde, neljäs vihreät ja viidenneksi suurin oikeistopopulistien uusi ryhmä.

Kolme tai neljä suurinta EU-myönteistä ryhmää riittävät muodostamaan tukevan enemmistön, jotta EU:n viisivuotiskausi saadaan käyntiin.

Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien pitää ilmoittaa heinäkuun ensimmäiseen päivään mennessä nimensä, tavoitteensa ja kokoonpanonsa. Periaatteessa on siis mahdollista, että kansallismielinen oikeistoryhmä yrittää houkutella riveihinsä lähiviikkoina vielä lisää puolueita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kesäkuun liikenneonnettomuudet veivät hengen 24 ihmiseltä, suurin osa oli liikkeellä henkilöautolla

Vuokralaisella voi olla oikeus hellealennukseen, jos kodista tulee pätsi

Työllisyysaste junnannut paikallaan koko alkuvuoden – kesäkuun lukema oli 72,5 prosenttia

Henkilöauto törmäsi marjanpoimijoiden pikkubussin keulaan, useita loukkaantui vakavasti

Uutissuomalainen: Keskustan johtajaksi havitteleva Kaikkonen ei aloittaisi ministerirulettia heti

Kaikkosen eväät keskustan nousuun: Ajatus koko Suomesta, kapulakielen välttäminen, byrokratian vähentäminen ja ihmisten kuunteleminen

Kaikkonen tekisi ministeriruletin vasta EU-puheenjohtajakauden jälkeen: "Ei ole tarvetta äkkiliikkeisiin"

Potkupyöriä myydään nyt enemmän kuin apupyöriä – lapsi oppii pyöräilyn paremmin potkimalla kuin polkemalla

Hallitus aikoo tarttua vaarallisimpien väkivaltarikollisten vapauttamiseen – Ratkaisuna saattaa olla vaarallisuusarvio, mutta sitä parjataan epävarmaksi

Iltalehti: Kansanedustaja Hussein al-Taee ilmoittanut epäselviä tietoja koulutuksestaan – Al-Taeen mukaan Lindedin-profiilin tiedot ovat olleet vajavaiset ja osin epätarkat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.