EU patistaa Kreikkaa kohentamaan pikavauhtia pakolaisten vastaanotto-oloja

EU-komissio patistaa Kreikkaa kantamaan vastuunsa pakolaiskriisistä ja kohentamaan pikavauhtia maan vastaanotto-oloja. Komission mukaan Kreikkaan pitäisi voida palauttaa turvapaikanhakijat, jotka ovat saapuneet maan kautta Eurooppaan.

Komission mukaan palautuksia ei ole voitu tehdä Kreikkaan vuoden 2011 jälkeen, sillä EU:n tuomioistuimen linjauksen mukaan maan vastaanotto-oloissa on pahoja puutteita. EU:n Dublin-asetuksen mukaan turvapaikkahakemukset on käsiteltävä maassa, johon hakija ensimmäisenä saapuu.

- Kreikka on ollut Dublinin ulkopuolella vuodesta 2011 lähtien. On aika muuttaa tilanne, sanoi maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos tiedotustilaisuudessa.

Komissio julkisti tänään tilannekatsauksen siitä, miten päätöksiä pakolaiskriisin hoidosta on pantu toimeen. Päähuomio kohdistui Kreikkaan, koska maa on pakolaisten reitillä etulinjassa.

Kreikan ongelmat tulijoiden rekisteröinnissä uhkaavat romuttaa Dublin-asetuksen, johon valmistellaan muutoksia. Komission mukaan sormenjälkien ottamisessa on kuitenkin tapahtunut Kreikassa selvää edistystä syksyyn verrattuna. Tammikuussa sormenjäljet otettiin keskimäärin 78 prosentilta tulijoista, kun syyskuussa lukema oli vain kahdeksan prosenttia.

Schengen-eristys uhkaa

Kreikan rajojen vuotaminen on ajanut myös vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen romahduksen partaalle. Komissio on uhannut, että Schengen-maiden sisärajatarkastuksia voidaan pitkittää, ellei Kreikka toteuta velvoitteitaan lähikuukausien aikana. Sisärajatarkastusten avulla Kreikka voitaisiin käytännössä rajata Schengenin ulkopuolelle.

Lisäksi Turkki-yhteistyön toimeenpano on edennyt tahmeasti. Turkista Kreikkaan saapui tammikuun aikana keskimäärin liki 2 200 tulijaa päivässä. EU on tarjonnut Turkille kolmen miljardin euron apupaketin, jotta maa estäisi pääsyä Eurooppaan.

- Olemme edelleen vasta alussa yhteistyösuunnitelman toimeenpanossa, Avramopoulos sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.