EU-selvitys: Euroopan tyytyväisimmät juna-asiakkaat Suomessa

Suomalainen rautatiejärjestelmä on monilta osin Euroopan kärkeä, selviää uudesta EU-komission selvityksestä. Esimerkiksi Euroopan tyytyväisimmät juna-asiakkaat ovat Suomessa, ja Suomen junaliikenteen täsmällisyys on viiden parhaan maan joukossa.

Selvitys nostaa esille myös kehityskohteita, kuten hintatason ja junan vähäisen osuuden kulkumuodoista. VR huomauttaa, että tämän vuoden hinnoittelu-uudistus ja uudet, nopeammat aikataulut eivät näy selvityksen tuloksissa. VR alensi junalippujen hintoja helmikuussa keskimäärin 25 prosenttia, ja se on lisännyt junamatkustusta kaikilla kaukoliikenteen pääreiteillä.

Junan markkinaosuus on ollut Suomessa pieni, viisi prosenttia, mutta VR:n mukaan se on kasvussa. Junaliikenteen lisäämisen pullonkaulana on pitkälti yksiraiteinen rataverkko, jota käyttää sekä matkustaja- että tavaraliikenne. EU:ssa yksiraiteista rataa on keskimäärin 60 mutta Suomessa yli 90 prosenttia.

Selvityksen mukaan Suomessa käytetään eurooppalaisittain vähän julkisia varoja rataverkkoon. Lisäksi Suomi saa Euroopan maista vähiten EU-rahoitusta raideinfrastruktuurihankkeisiin suhteutettuna rataverkon kokoon.

Selvityksen pohjana olevat eurooppalaiset tilastot ovat pääosin vuodelta 2014 ja osin vuodelta 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.