EU-vaalien äänestys on alkanut – Tulos ratkeaa Suomen osalta myöhään illalla

Europarlamenttivaalit järjestetään tänään. Vaalihuoneistot ovat avautuneet ja ne sulkeutuvat iltakahdeksalta.

Edellisissä EU-vaaleissa viisi vuotta sitten kotimaan äänestysprosentti oli 41 ja kokonaisäänestysprosentti 39,1. Kokonaisäänestysprosentti sisältää sekä Suomessa että ulkomailla asuvien äänioikeutettujen äänestysaktiivisuuden.

Vilkkaimmin edellisissä vaaleissa äänestettiin Ahvenanmaan vaalipiirissä ja laimeinta äänestäminen oli tuolloisessa Pohjois-Karjalan vaalipiirissä. Yksittäisistä kunnista ykkönen oli Kauniainen ja hännänhuippu Kaavi.

EU-vaaleissa vaalipiirinä on koko maa, mutta Suomessa tilastoidaan tiedot myös tavanomaisten vaalipiirien ja kuntien mukaan. Annetut äänet lasketaan ensivaiheessa vaalipiirikohtaisesti, minkä jälkeen Helsingin vaalipiirilautakunta yhdistää kaikkien vaalipiirien tulokset koko maan tulokseksi.

Kolmetoista meppiä, neljästoista kärkkymään

Vaaleissa valitaan kolmetoista europarlamentaarikkoa Suomesta. Britannian EU-eron jälkeen parlamentaarikkojen määrä kasvaa yhdellä. Tuolloin parlamenttiin nousee Suomesta se ehdokas, joka on sijoittunut ehdokkaiden vertausluvuissa sijalle 14.

Kaikkiaan parlamentissa on 751 paikkaa. Mikäli Britannian ero aikanaan toteutuu, paikkaluku laskee 705:een.

Edellisissä vaaleissa ylivoimaisesti eniten ääniä sai kokoomuksen Alexander Stubb, 148  000. Hyvin menestyi myös perussuomalaisten Jussi Halla-aho noin 80  000 äänellään. Keskustasta eniten ääniä sai Olli Rehn, 70  000. Heistä kukaan ei ole nyt ehdolla.

Puolueista suurin oli EU-vaalituloksen perusteella keväällä 2014 kokoomus, jonka kannatus oli 22,6 prosenttia. Toisena oli keskusta 19,7 prosentilla, kolmantena perussuomalaiset vajaan 13 prosentin kannatuksella ja heti sen perässä SDP.

Edellisellä kerralla suurimmat häviäjät olivat SDP ja vihreät, kun vertailussa käytetään vuoden 2009 eurovaaleja. Suurimmat voittajat puolestaan olivat vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.

Kokoomus ja keskusta saivat molemmat kolme europarlamentaarikkoa, perussuomalaiset ja SDP kaksi. Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP saivat kukin yhden parlamentaarikon.

Gallupit povaavat kokoomukselle ykköstilaa

Kuluneella viikolla sekä Helsingin Sanomat että Yle kertoivat teettämiensä kannatusmittausten perusteella kokoomuksen säilyttävän viiden vuoden takaisen EU-vaalien kärkipaikkansa.

Helsingin Sanomien gallupissa kokoomus saisi nyt niukasti yli 20 prosentin kannatuksen, ja kakkosena olisi perussuomalaiset hieman yli 16 prosentilla. Kolmantena olisi SDP runsaalla 15 prosentilla ja sen perässä keskusta runsaalla kolmellatoista prosentilla melko lailla tasoissa vihreiden kanssa. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS aiemmin tässä kuussa.

Tämän mittauksen mukaan vihreät saisi toisenkin parlamentaarikon, mutta niukasti. Keskusta puolestaan menettäisi yhden paikan ja päätyisi näin kahteen.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän mittauksen perusteella ykkösenä oleva kokoomus jäisi hieman alle 20 prosentin, vihreät puolestaan olisi kakkosena noin 17 prosentin kannatuksella melko lailla tasoissa perussuomalaisten kanssa. SDP oli neljäntenä noin 14 prosentilla, ja keskustan kannatus olisi 13 prosenttia.

Vihreiden kannatus on yleensä ollut gallupeissa parempi kuin varsinaisessa tuloksessa. Mikäli vihreiden kannatus nousisi Ylen ennusteen mukaiseksi, saisi puolue kaksi europarlamentaarikkoa lisää eli kaikkiaan kolme, kun keskusta ja RKP menettäisivät kumpikin yhden paikan.

Taloustutkimuksen haastatteluita tehtiin eduskuntavaalien jälkeen sekä huhti- että toukokuussa.

Uusimmat

Kotimaa

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.