EU:n maataloustukiuudistus herättää huolta – MTK ajaisi kansallista tukea koko maahan

Ehdotukset EU:n maataloustuista vuosille 2021–27 ovat Suomen kannalta huolestuttavia, sanoo maataloustuottajien keskusjärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Ehdotukset merkitsisivät nykymuodossaan tuntuvaa leikkausta Suomen nykyisin saamiin EU-tukiin.

Marttila sanoo STT:lle, että Suomen tulisi pyrkiä paikkaamaan aukkoja kansallisella tuella, jos EU:n maksamien tukien tasoon ja ehtoihin ei saada parannuksia.

– Kansallinen rahoitus ja kansalliset työkalut tulisi ottaa Suomessa tehokkaammin käyttöön, Marttila sanoo.

Eteläiseen Suomeen maksettuja tukia säädellään liittymissopimuksen 141-artiklassa, joka ei kuitenkaan salli pysyviä tukia, toisin kuin pohjoisen Suomen kansallisia maataloustukia koskeva artikla 142. Jäsenyysneuvotteluissa vedetty raja kulkee suunnilleen 62 leveysasteen kohdalla.

– Jos brexit toteutuu, siinä saattaa avautua mahdollisuus ja siihen on Suomen valmistauduttava. Haetaan kansallisen tuen eli pohjoisen tuen maksuoikeutta koko maahan, Marttila ehdottaa.

Suomen eteläisiin osiin maksettava kansallinen tuki ei Marttilan mukaan olisi EU:n kannalta suuri asia, koska Suomen tuotantomäärät eivät ole niin merkittäviä, että niistä aiheutuisi häiriötä EU:n sisämarkkinoille.

Entinen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) antaa Marttilan ajatukselle täyden tukensa. Suomen liittymissopimus pitää joka tapauksessa avata brexitin yhteydessä, Anttila perustelee.

Komission brexit-pääneuvottelija Michel Barnier toimi Anttilan aikana maatalousministerinä, ja Anttila uskoo hänen ymmärtävän Suomen tilannetta.

– Minulla oli hänen kanssaan erinomainen yhteistyö. Minä voisin hänellekin tästä asiasta vihjata, sitten jos tämä asia etenee.

 

Suomi tavoittelee parempaa ratkaisua

 

EU-komissio julkisti ehdotuksensa unionin yhteisen maatalouspolitiikan tulevasta rahoituksesta perjantaina. Ehdotus koskee vuosia 2021–27 eli aikaa Britannian EU-eron jälkeen. Koska Britannia on maksanut unionin kassaan enemmän kuin on saanut, on unionin budjettiin syntymässä aukko, elleivät jäsenmaat suostu korottamaan maksujaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ilmoitti tuoreeltaan, ettei ehdotettuja leikkauksia Suomen tukiin voi hyväksyä. Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoitti blogissaan, ettei runsaan 330 miljoonan euron menetystä kehyskaudella ole mahdollista hyväksyä. Sipilän mukaan Suomi löytää tukea väännössään Ranskasta.

– Olemme sopineet presidentti Emmanuel Macronin kanssa, että teemme yhteistyötä, jotta tilanne saadaan käännettyä paremmaksi, Sipilä kirjoittaa.

Lepän mukaan Suomi liittoutuu myös Espanjan ja Irlannin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.