EU:n terveyskomissaari: Suurin terveysriski on omissa valinnoissamme

Euroopan Unionin terveyskomissaari, liettualainen Vytenis Andriukaitis pitää tämän hetken suurimpina terveysriskeinä elämäntapojamme. Torstaina Kuopiossa vieraillut komissaari näkee pahimpina terveyden tuhoajina viisi monille arkipäiväistäkin asiaa: sokerin, suolan, transrasvat, tupakan ja alkoholin.

– Tuhoamme koko ajan askel askeleelta omaa terveyttämme ja hankimme itsellemme sairauksia kuten diabeteksen. Se on iso ongelma EU:ssa, jossa paitsi ihmiset ja palvelut, myös tuotteet liikkuvat vapaasti maasta toiseen.

– Elämme koko ajan paineen alla tämän asian kanssa ja ongelma onkin, miten säännellä sitä, Andriukaitis sanoo.

Myös infektiot ja pandemiat nousevat yhä suuremmaksi ongelmaksi tulevaisuudessa. Andriukaitis on erityisen huolissaan siitä, että vapaa liikkuvuus liikuttaa myös tauteja helpommin, sillä rokotusvastaisuus on kasvanut monissa maissa.

– Eurooppa on koko maailman avoimin maanosa. Taudit liikkuvat yhtä lailla kuin tavarat maasta toiseen, ja siksi erityisesti pienten lasten rokottaminen olisi tärkeää.

Komissaarin mukaan ihmisten usko rokotuksiin ja koko tieteeseen on horjunut viime vuosina kaikissa maissa.

– Avoin kommunikaatio esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on voimakas ase. Ei uskota enää tieteeseen, vaan omiin ja toisten tulkintoihin. Se on vakava ongelma.

Luonnonmukaisia hoitoja komissaari ei näe ongelmana, jos niillä ei yritetä täysin korvata lääketiedettä.

– Homeopatia on todella suosittua joissain maissa. Se on ihan ok, jos kasvitieteellä ja luonnonyrteillä täydentää lääketieteellistä hoitoa. Mutta ei se ole sama asia kuin lääkkeet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Terveyskomissaari vieraili Kuopion yliopistollisessa sairaalassa: "Parhaimpia, mitä olen nähnyt"