EU:n valta kasvaa mutta äänestäjien into laskee – äänestysprosentti on hiipunut jo 40 vuotta

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen jatkuessa EU:n ylimmillä portailla jännitetään sitä, jatkaako vaalien äänestysprosentti hupenemistaan. Vaikka EU:n valta on kasvanut vuosikymmenten varrella, on äänestäjien kiinnostus samaan aikaan hiipunut vaalista toiseen.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2014 vaaliuurnille vaivautui ennätyksellisen alhaiset 43 prosenttia äänioikeutetuista.

Ensimmäisissä eurovaaleissa vuonna 1979 kolme viidestä äänioikeutetusta – 62 prosenttia – käytti oikeuttaan. Tuota huippua ei ole sen koommin tavoitettu, ja äänestysinto on laskenut tasaisesti jokaisessa vaalissa.

Vuoden 1979 äänestysintoon vaikutti se, että EU:n edeltäjän EY:n tuon ajan yhdeksästä jäsenvaltiosta kolmessa, eli Belgiassa, Italiassa ja Luxemburgissa, oli käytössä pakollinen äänestys.

Pakollista äänestystä käyttävien maiden osuus on sittemmin kutistunut EU:n kasvaessa. Nykyisellä EU-alueella äänestys on pakollista Belgiassa, Bulgariassa, Kyproksella, Kreikassa ja Luxemburgissa. Laista huolimatta äänestysinto on jäänyt Kreikassa ja Kyproksella matalaksi.

Ero kansallisten vaalien ja EU-vaalien äänestysinnossa on keskimäärin 25 prosenttia koko EU-alueella. Vuonna 2018 tehdyn eurobarometrin mukaan alle puolet EU-kansalaisista uskoi heidän äänellään olevan painoarvoa EU-asioissa. Oman maan asioissa näin uskoi kolme viidestä.

Kaikkein eniten nukkuvien puolue sai ääniä viime vaaleissa Slovakiassa, jossa 87 prosenttia jätti äänestämättä. Äänestysinto on ollut erityisen matalaa entisissä neuvostomaissa Itä-Euroopassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuntaliitossa ei suoraan lämmetä lakimuutoksiin kotihoidon pysäköintiongelmassa – "Tämä ei ole mikään maanlaajuinen ongelma"

HS: Noin 40 prosenttia kansanedustajien ja varallaolijoiden vaalirahoituksesta jää piiloon

Tampereella evakuoitu iso kerrostalo samassa rakennuksessa syttyneen päiväkotipalon vuoksi

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Jasper Pääkkönen junaili rahaa salassa pidettyihin patokauppoihin – Kauppojen odotetaan parantavan uhanalaisten kalojen tilannetta

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Arvostettu tutkija on poissa – Professori Aulikki Nissinen menehtyi kesämökillään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.