Edes perussuomalaisten ryhmyri ei muuttaisi perustuslakia soten takia

Puolueet pääsivät perjantaina sopuun sote-palveluiden tuottamisvastuusta, mutta perustuslain kannalta ongelmallisia kohtia riittää edelleen.

Kyselykierroksen perusteella eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät ole valmiita muuttamaan perustuslakia sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen vuoksi.

Osa ilmaisee kantansa jyrkemmin.

– Ei, ei ole tarvetta. Perustuslain 19 pykälän ja 121 pykälän keskinäisen suhteen osalta löytyy varmasti ratkaisu, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman muotoilee vastauksen kysymykseen, oletteko valmiita muuttamaan perustuslakia sote-ratkaisun vuoksi.

– Perustuslaki on järjestelmän selkäranka ja sitä ei pidä muuttaa yksittäisten lainsäädäntöhankkeiden takia, vastaa puolestaan RKP:n ryhmänjohtaja Mikaela Nylander.

Toiset ovat samoilla linjoilla, mutta asettavat sanansa loivemmin.

– Meidän mielestämme kansalaisten perusterveydenhuollon turvaava ja katkeamattomat hoitoketjut varmistava sote-ratkaisu on rakennettavissa ilman perustuslain muutosta, keskustan eduskuntaryhmää johtava Kimmo Tiilikainen muotoilee.

Kokoomuksen Arto Satonenkin pitää perusteltuna hakea ratkaisua, joka voidaan viedä eteenpäin voimassa olevan perustuslain puitteissa.

– Perussuomalaiset on sitoutunut sote-uudistukseen ja siihen, että uudistus pyritään viemään läpi sellaisena, ettei se riitele perustuslain kanssa. En ryhdy tässä vaiheessa spekuloimaan muulla, kommentoi puolestaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini uhosi kolmisen viikkoa sitten olevansa valmis jopa perustuslain muuttamiseen, jos sote-ratkaisusta ei muuten ehdittäisi päättää tämän vaalikauden aikana.

Kyselykierroksen perusteella vain kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertoo olevansa tarvittaessa valmis perustuslain tarkistamiseen.

– Tärkeintä on se, että pystymme turvaamaan myös tulevaisuudessa ”pienten ja heikkojen” ihmisten palvelut. Mikäli sote-uudistusta ei saada aikaiseksi nykyisen perustuslain ehdoilla, on syytä miettiä perustuslain tarkistamista, Östman muotoilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.