Eduskunnan istumajärjestys ratkotaan vapun jälkeen – RKP haluaa kohti keskustaa

Eduskuntaryhmien istumajärjestyksen ratkominen siirtyy vapun yli. RKP on esittänyt toiveen, että pääsisi istumaan täysistuntosalin oikeasta reunasta lähemmäs keskustaa.

Torstaisessa ryhmänjohtajien kokouksessa asiaa ei vielä ehditty tarkemmin käsitellä.

–  Meillä oli tässä paljon asioita tänään käytävänä, joten sovimme, että tämä asia ratkaistaan ensi viikolla, eli ensi viikon loppuun mennessä, suurimman eduskuntaryhmän SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman sanoi kokouksen jälkeen.

Lindtman kommentoi jo aiemmin pitävänsä RKP:n toivetta ymmärrettävänä.

RKP:n toiveen tausta on symbolinen, historiallinen syy oikeassa reunassa istumiseen käytännöllinen.

Symbolisesti eduskunnan istumajärjestyksen katsotaan kuvastavan puolueiden arvomaailmaa oikeisto–vasemmisto-akselilla. RKP kokee aatteellisesti kuuluvansa pikemminkin keskustaan kuin laitimmaiseksi oikealle.

RKP:n perinteinen paikka on käytännön määräämä. Laitimmaisille paikoille on ollut helpointa järjestää tulkkipalvelut. Nykytekniikan ansiosta tämä ei olisi kuitenkaan enää välttämätöntä.

Eduskunta voi päättää istumajärjestyksestä itse

Asian valmistelu on alkanut jo syyskuussa, mutta päätökset jätettiin uuden eduskunnan tehtäväksi.

Eduskunta voi päättää istumajärjestyksestä itse. Perinteisesti asiasta on pyritty sopimaan kaikille ryhmille sopiva ratkaisu, mutta periaatteessa asia voidaan viime kädessä ratkaista äänestämällä.

Virkamiehet ovat valmistelleet muutamia vaihtoehtoja, joiden pohjalta eduskuntaryhmien johtajien on määrä aiheesta keskustella.

RKP itse esittää mallia, joka noudattaisi europarlamentin järjestystä, kertoo puolueen eduskuntaryhmän pääsihteeri Henrik Stenbäck STT:lle.

–  Näkemyksemme on ollut, että kuuluisimme keskustan ja kokoomuksen väliin, Stenbäck sanoi.

Nykyään keskustan ja kokoomuksen välissä istuvat kristillisdemokraatit.

Räsänen: Ehdotetut mallit työskentelyn kannalta hankalat

Monissa puolueissa RKP:n toive ei suuria tunteita herätä, mutta esimerkiksi kristilliset arvioivat ehdotettujen mallien olevan työskentelyn kannalta hankalat.

–  Tämä ei tule olemaan läpihuutojuttu, sanoi KD:n ryhmää johtava Päivi Räsänen.

Salin keskellä istuvan perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi, että asiasta täytyy keskustella.

Keskustalle sopisi, että RKP siirtyisi istumaan puolueen oikealle puolelle, sanoo ryhmänjohtajan Antti Kaikkonen. Hänen mukaansa keskusta ja RKP toimii myös kansainvälisissä yhteyksissä samassa puolueperheessä, minkä takia olisi luontevaa, jos RKP siirtyisi keskustan viereen. Kaikkonen kuitenkin myös sanoo, ettei keskustalla ole ollut ongelmia vanhankaan järjestelyn kanssa.

–  Keskusta sijoittaa itsensä nimensä mukaisesti poliittiseen keskustaan. Siksi salin keskiosa on meille luontevin paikka, hän lisää.