Eduskunnan keskustelu sote-aikataulusta meni syyttelyksi puolin ja toisin

Soteen painottuvia eduskuntavaaleja ennakoitiin jo niin hallituspuolueiden kuin opposition ryhmäpuheissa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) iltapäivällä antoi pääministerin ilmoituksen eduskunnalle sote- ja maakuntauudistuksen viivästymisestä vuodella. Eduskunnan keskustelu aiheesta alkoi lähinnä syyttelyllä siitä, kenen takia uudistus myöhästyy.

Esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen syytti varsin suoraan oppositiopuolue SDP:tä uudistuksen jarruttamisesta. Sote-mietinnön kanssa kipuilevan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja on SDP:n Krista Kiuru. Kaikkonen viittasi puheessaan Ruotsin edesmenneeseen sosiaalidemokraattiseen pääministeriin Olof Palmeen, joka sanoi aikanaan, että politiikka on tahtomista.

– Kumpi teidän linjanne on, arvoisat sosiaalidemokraatit? Jatkuuko jarrutus, joka pahimmillaan johtaa sosiaali- ja terveyspalvelujen hallitsemattomaan yksityistämiseen – todelliseen ”markkinamalliin”? Vai onko se SDP vielä olemassa, joka aikanaan oli keskeisesti yhdessä keskustan kanssa rakentamassa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, Kaikkonen kysyi ja sai aikaan kohahduksen salissa.

 

"Maakunnat mulle, markkinat sulle"

 

Vihreiden Touko Aalto paheksui puheessaan sitä, että hallituspuolueiden edustajat ovat kiirehtineet syyttämään eduskuntakäsittelyä viivästyksestä.

– Tosiasia kuitenkin on, että sote-uudistus viivästyy, koska hallitus on tuonut eduskuntaan toteuttamiskelvottomia esityksiä, hän sanoi syyttäen puolestaan hallitusta.

Aalto kuvaili ongelmaksi sitä, että hallitus on koplannut uudistukseen ideologisia tavoitteita. Hänen mukaansa hallitusohjelman kirjaukset sotesta olivat hyvät, mutta hallitus ei noudattanut suunnitelmaa.

– Syntyi keskustan ja kokoomuksen maakunnat mulle, markkinat sulle -lehmänkauppa, Aalto sanoi.

Myös muun muassa SDP:n Antti Rinne piti kyseisiä lehmänkauppoja syypäänä uudistuksen jumittumiseen.

– Teen tässä yhden asian selväksi: ilman keskustan ja kokoomuksen lehmänkauppaa Suomessa olisi jo sote-uudistus valmiina. Ilman lehmänkauppaa uudistuksen aikataulu ja asiasisältö eivät olisi menneet täysin sekaisin.

Perussuomalaisten Leena Meri toi esille sen, että ajat sitten oli nähtävissä, että aikaa ei ollut riittävästi, mutta hallitus painosti silti.

– Tämä kähmitty sote-malli on vaarallinen ja perussuomalaiset vastustavat sitä loppuun asti, Meri sanoi ja muistutti, että viimeisen sanan sanoo jälleen perustuslakivaliokunta, joten "hallituksen ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa".

Opposition Rinne: Hallitus ei halunnut luottamusäänestystä sotesta – "Toimintakyvystä ei paljoa jäljellä"

Sipilä: Hallitus turvaa sote- ja maakuntauudistuksen tarvitseman lisärahoituksen vuodelle 2020

Myös valinnanvapaus siirtyy vuodella – sote-keskusten uusi määräaika 2023

Savolaiset kansanedustajat eivät yllättyneet sote-uudistuksen viivästymisestä - Maakunnissa aikalisä tulee tarpeeseen

Hallituspuolueet seisovat sote-lykkäyksen takana