Eduskunnan palkkiot uudistuivat – puhemiehen ja konkariedustajien palkkiot nousivat

Eduskunnan palkkiotoimikunta on päättänyt uusista palkkiotasoista kansanedustajille sekä eduskunnan puhemiehelle ja varapuhemiehille. Puhemiehen kuukausipalkkio kasvaa 12  173:sta 13  390 euroon. Varapuhemiesten palkkio kasvaa 10  147:stä 10  441 euroon.

–  Korotuksen jälkeenkin Suomi ja Islanti ovat suurin piirtein samassa kategoriassa. Muissa pohjoismaisissa naapureissa puhemiehen palkkio on tuhansia euroja korkeampi, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Jouni Ekuri STT:lle.

Kansanedustajien uusi palkkiojärjestelmä on kolmiportainen entisen kaksiportaisen sijaan. Entisessä järjestelmässä ensimmäistä kolmea kauttaan istuvien edustajien kuukausipalkkio oli 6  614 euroa.

Uudessa järjestelmässä ensimmäisen kauden edustajan palkkio pysyy entisellään, mutta toista ja kolmatta kauttaan istuvien palkkio kasvaa 6  945 euroon.

Kahdentoista eduskuntavuoden jälkeen palkkio kasvoi aikaisemmin 7  109 euroon. Jatkossa neljännelle kaudelleen valitun edustajan palkkio on 7  408 euroa kuukaudessa.

Kokouksessaan toimikunta päätti myös uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajan palkkiosta. Puheenjohtajalle maksetaan 744 euron perusmääräinen lisäpalkkio kuukaudessa, eli samansuuruisena kuin muillekin vastaavien valiokuntien puheenjohtajille.

Palkkiotoimikunnan päätös tulee voimaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa valitun eduskunnan toimikauden alkaessa.

Päätöksen kustannusvaikutus on noin kolme prosenttia. Ekurin arvion mukaan se vastaa runsasta 40  000 euroa kuukaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.