Eduskunnasta tukea Islannin EU-jäsenyydelle

Eduskunnan suuri valiokunta tukee Islannin pyrkimystä EU:n jäseneksi. EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta oli tänään koolla eduskunnan lomasta huolimatta tulevien EU:n ministerikokousten takia.

Suuri valiokunta katsoo, ettei Islannin jäsenyysprosessin etenemistä tule sitoa muiden liittymis- tai lähentymisprosessissa olevien maiden etenemisen kanssa. Valiokunta pitää tärkeänä kaikkien Pohjoismaiden liittymistä unioniin, koska se vahvistaisi Pohjoismaiden yhteisten intressien huomioon ottamista EU:n toiminnassa ja mahdollistaisi pohjoismaisen yhteistyön edelleen kehittämisen.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) selvitti valiokunnalle ensi viikon alussa pidettävän EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhdeneuvoston kokouksen asialistaa. Esillä on taloutta, työllisyyttä ja ilmastoa, EU:n Itämeren alueen strategiaa sekä EU:n laajentumista.

Stubbin mukaan EU:n ulkosuhteissa kolme keskeisintä asiaa ovat Somalia, Iran ja Georgia. Stubb sanoi, että Somalia on tällä hetkellä yksi pahimmista humanitaarisista kriiseistä maailmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.