Eduskunnasta tukea Islannin EU-jäsenyydelle

Eduskunnan suuri valiokunta tukee Islannin pyrkimystä EU:n jäseneksi. EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta oli tänään koolla eduskunnan lomasta huolimatta tulevien EU:n ministerikokousten takia.

Suuri valiokunta katsoo, ettei Islannin jäsenyysprosessin etenemistä tule sitoa muiden liittymis- tai lähentymisprosessissa olevien maiden etenemisen kanssa. Valiokunta pitää tärkeänä kaikkien Pohjoismaiden liittymistä unioniin, koska se vahvistaisi Pohjoismaiden yhteisten intressien huomioon ottamista EU:n toiminnassa ja mahdollistaisi pohjoismaisen yhteistyön edelleen kehittämisen.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) selvitti valiokunnalle ensi viikon alussa pidettävän EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhdeneuvoston kokouksen asialistaa. Esillä on taloutta, työllisyyttä ja ilmastoa, EU:n Itämeren alueen strategiaa sekä EU:n laajentumista.

Stubbin mukaan EU:n ulkosuhteissa kolme keskeisintä asiaa ovat Somalia, Iran ja Georgia. Stubb sanoi, että Somalia on tällä hetkellä yksi pahimmista humanitaarisista kriiseistä maailmassa.