Eduskunta hyväksyi Fennovoiman ydinvoimahankkeen periaateluvan

Eduskunta on hyväksynyt Fennovoiman ydinvoimahankkeen periaateluvan äänin 115-74. Tyhjää äänesti 4, poissa oli 6 edustajaa.

Tyhjää äänesti kolme perussuomalaisten kansanedustajaa ja yksi RKP:n. Tyhjää äänestäneet olivat Juho Eerola (ps.), Reijo Tossavainen (ps.), Pertti Virtanen (ps.) ja Stefan Wallin (r.). Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä vain Jari Myllykoski äänesti hankkeen puolesta, muut olivat vastaan. Kokoomuksen kansanedustajista vain kolme oli hanketta vastaan, 40 puolesta ja yksi oli poissa.

Eduskunta otti nyt kantaa muutettuun hankkeeseen. Siinä laitostoimittajana on venäläinen Rosatom, joka on tulossa myös osaomistajaksi. Tällä viikolla selvisi, että valtionyhtiö Fortum on valmis lähtemään mukaan, jolloin kotimaisuusaste nousisi 66 prosenttiin.

Fennovoiman lupa hyväksyttiin alun perin jo vuonna 2010, jolloin se meni läpi äänin 121-71.

Fennovoiman aluetoimistossa Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla eduskunnan päätös ydinvoimahankkeen periaateluvasta otettiin vastaan riemukkaasti. Toimistossa oli paikalla sankoin joukoin paikallisia asukkaita sekä kuntien johtoa.

Pyhäjoen kunnanjohtajan mukaan uusi ydinvoimala on koko yhteiskunnan hanke.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää eduskunnan myöntämää periaatelupaa Fennovoimalle yhtenä merkittävänä etappina isossa prosessissa.

Vapaavuori sanoi äänestyksen jälkeen uskovansa, että Fennovoiman voimala myös rakennetaan Pyhäjoelle.

Laitoksen rakennuslupahakemus pitää jättää kesäkuun loppuun mennessä. Vapaavuoren mukaan edellytyksenä olevaan 60 prosentin kotimaiseen omistukseen näyttää olevan hyvät eväät Fortumin mukaantulon myötä.

Pääministeri Alexader Stubb (kok.) tyrmää ajatuksen, että ratkaisu lisäisi Suomen riippuvuutta Venäjästä. Hän toteaa Suomen tekevän energiapolitiikassa monenlaista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rosatomin Laaksonen: Sopimuskumppanit jo tiedossa

Pro Hanhikivi -yhdistys pettyi eduskunnan päätökseen