Eduskunta hyväksyi Naton NRF-joukkoihin lähdön

Suomen osallistuminen Naton NRF-joukkoihin sai eduskunnan tuen selvin lukemin.

Päätös osallistumisesta joukkojen täydentävään toimintaan hyväksyttiin äänin 130-23. Vastaan äänestivät paikalla olleet vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat sekä kaksi SDP:n ja neljä kristillisdemokraattien edustajaa.

Asian eduskuntakäsittelyä leimasi vasemmisto-opposition voimakas yhteenotto. Suurin oppositioryhmä SDP tuki hallituksen ja presidentin muotoilemaa kantaa, kun vasemmistoliitto sitä puolestaan kiivaasti vastusti.

Suomi voi päätöksen myötä näin osallistua Naton nopean toiminnan joukkojen täydentävään toimintaan, mutta ei ole mukana rotaatiossa eli päivystysvuoroissa.

Asian käsittelyyn toi kuluvalla viikolla vielä hämminkiä Ruotsin sisäpoliittisista syistä yllättäen ottama aikalisä. Ruotsin hallitus joutuu neuvottelemaan asiasta vielä oppositiossa olevien sosiaalidemokraattien kanssa, ja päätös siirtynee syksyyn.

Kriisinhallintaan voimakkaasti panostaneen Ruotsin uskotaan tekevän kuitenkin asiassa myönteisen päätöksen ja lähtevän mahdollisesti mukaan myös joukkojen päivystysvuoroihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.