Eduskunta hyväksyi kurditaistelijoiden kouluttamisen jatkamisen Irakissa

Eduskunnassa käytiin tiistaina keskustelua Suomen osallistumisen jatkamisesta turvallisuussektorin koulutukseen Irakissa. Asiasta keskusteltiin ulkoasiainvaliokunnan mietinnön pohjalta.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasi jo kesällä, että Suomi jatkaa osallistumista OIR-operaatioon noin 80 sotilaalla vuoden 2020 loppuun asti. Ulkoasiainvaliokunta tuli myös yksimielisesti siihen tulokseen, että Suomen on perusteltua jatkaa OIR-operaatiossa. Siinä koulutetaan sekä Irakin keskushallinnon joukkoja että kurdien peshmerga-joukkoja.

Operaation jatkamista perustellaan muun muassa sillä, että turvallisuustilanne Irakissa on kokonaisuudessaan edelleen epävakaa ja alueellisia eroja on paljon.

–  Maassa on edelleen myös Isisin kannattajia, ja järjestö kykenee toteuttamaan terrori-iskuja Irakissa, totesi kysymyksiin vastaamassa ollut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Myös alueiden turvallisuustilanne on jännitteinen, ja siihen vaikuttaa Kaikkosen mukaan osittain Koillis-Syyrian tilanne ja Iranin ja USA:n välisten jännitteiden kasvu, joka heijastuu alueelle.

Syyrian tilanne muuttui äskettäin nopeasti sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli ilmoittanut vetävänsä Yhdysvaltojen joukot Syyrian koillisosista. Turkki aloitti pian ilmoituksen jälkeen hyökkäyksen yli rajan Syyrian kurditaistelijoita vastaan. Kurdijoukot ovat olleet Yhdysvaltain liittolainen taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Uhka seuraa kotimaahan

Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat nostivat keskustelussa esille huolensa kirjauksesta, jonka mukaan operaatiossa palvelevien suomalaissotilaiden turvallisuuteen kohdistuu uhkia myös sen jälkeen, kun he ovat palanneet tehtävästä Suomeen.

–  Sekä ulkoasiainvaliokunta että puolustusvaliokunta kiinnittävät huomiota siihen. Tämä on aika järeästi sanottu. Onko esimerkkitapauksia jo ollut? kysyi kokoomuksen Pauli Kiuru.

Kaikkonen vastasi, että uhka saattaisi muodostua ainakin teoriassa siksi, että Isis-kytkennästä epäiltyjä henkilöitä oleilee myös Suomessa, mutta ei avannut asiaa laajemmin.

Äärijärjestö Isisiä vastaan suunnattu Yhdysvaltain johtama OIR (Operation Inherent Resolve) -operaatio käynnistyi vuonna 2014. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tammikuusta alkaen sairaanhoitajat saavat määrätä lääkkeitä muun muassa sepelvaltimotautiin

Tietoturvayhtiö varoittaa Android-laitteissa nopeasti leviävästä haittaohjelmasta

Ajatuspajan julkaisu esittää perintöjen ja lahjojen siirtämistä luovutusvoittoverotuksen piiriin: ”Perintö- ja lahjavero pitää lakkauttaa”

Suomalaiset syövät liikaa kovaa rasvaa – useammalla kuin joka toisella kohonnut kolesteroliarvo

Sydän yhä Sortavalassa – Rovasti Antero Paanasen elämä evakkolapsena ja Sortavalan auttajana kirjaksi

Valtiovarainministeri Kulmuni kyseli Instagramissa kansalta, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda vain lapset vai myös äidit –  pyytää nyt anteeksi

Vankien suunterveys on huonolla tolalla – tutkimuksen mukaan hammaslääkäripelko on vangeilla tavallista yleisempää

Miksi al-Holin leirin suomalaisten kotiuttaminen on niin vaikeaa? – Näin asiantuntijat vastaavat

Kaikki al-Holin leirin naiset tuskin haluavat palata Suomeen – "En usko, että hän päästäisi pelkästään lapsensa Suomeen"

Suomalaistutkija: Johnson hyötyi brittien kyllästymisestä brexit-vatulointiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.