Eduskunta keskustelee soten rajoittamislaista – hallitus haluaisi ulkoistamisille tiukemmat ehdot

Eduskunta keskustelee tänään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen liittyvästä rajoittamislaista. Hallitus haluaa asettaa sote-palvelujen ulkoistamiselle aiempaa tiukemmat ehdot.

Esityksen mukaan ulkoistussopimuksiin pitää aina sisällyttää irtisanomisehto, jos ulkoistus koskee yli 30:tä prosenttia kunnan tai kuntayhtymän vastuulla olevista sote-palveluista ja jos sopimus jatkuu vuotta 2020 pitemmälle.

Nykyisin irtisanomisehtoa on vaadittu, jos ulkoistus koskee yli 50:tä prosenttia sote-palveluista ja sopimuksen kesto on yli 5 vuotta.

Aiheen on tehnyt ajankohtaiseksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin laaja ulkoistushanke. Meri-Lapissa paikalliset päättäjät ovat siirtämässä alueen terveyspalveluja terveysyhtiö Mehiläisen hoidettavaksi 15 vuoden sopimuksella, johon kuuluisi kokonainen keskussairaala.

 

Hallitus haluaa malttia jättiulkoistuksiin

Hanke on herättänyt arvostelua, sillä sen on pelätty vaarantavan Lapin tulevan maakunnan toimintakyvyn sekä heiluttavan sote-uudistusta laajemminkin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on vedonnut kuntapäättäjien malttiin, jotta suuria sitovia ulkoistussopimuksia ei tehtäisi samalla kun sote-uudistus on vielä kesken.

– Nyt pitää olla maltti ja tolkku siinä, että nyt näitä sopimuksia ei tehdä, vaan katsotaan tämä lainsäädäntöprosessi loppuun, ja sitten katsotaan yhteiskunnan kokonaisedun kannalta järkeviä ratkaisuja maakunnissa sen lainsäädännön pohjalta, jonka me teemme, Orpo sanoi pari viikkoa sitten.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylelle viime kuussa, että rajoittamislain tiukennuksilla pyritään estämään Meri-Lapin kaltaiset jättiulkoistukset.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on toivonut, että eduskunta käsittelisi lakimuutoksen pikaisella aikataululla ennen joulua ja että rajoittamislain tiukennukset ehtisivät tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hus: Valinnanvapausesityksessä vakavia ongelmia – potilaiden hoito vaarantuisi

Uusimmat

Kotimaa

Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä

SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Päätös pakkokaranteenista pitää tehdä jokaisen ihmisen osalta erikseen, sanoo julkisoikeuden apulaisprofessori

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Teollisuuden vientiongelmiin vastataan sähköveron alennuksella VM:n budjettiehdotuksessa

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.