Eduskunta löi nyrkkiä pöytään VR:n palveluista

Kiukkuinen kansalaispalaute ja omat kokemukset junaliikenteen ongelmista alkavat turhauttaa myös eduskuntaa.

VR:n suurta suuttumusta herättänyt lippu-uudistus otettiin puheeksi torstain kyselytunnilla. Keskustan Markku Rossi peräsi omistajaohjauksesta vastaavalta ministeriltä Heidi Hautalalta (vihr.) lipunhinnoittelun oikeudenmukaisuudesta.

Rossi huomautti, että VR on alkanut periä junassa ostettavasta lipusta viiden euron palvelumaksua riippumatta siitä, mikä on matkan pituus tai onko asemalla ylipäätään automaattia tai toimivaa lipunmyyntipistettä. Edustaja tivasi, onko VR toiminut asiassa oikein ja hyväksyttävästi.

-Kuulostaa epäloogisuudelta ja epäoikeudenmukaisuudelta, Hautala myönsi.

Hautala ja liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) sanoivat keskustelevansa lähipäivinä VR:n johdon kanssa.

-Tasa-arvonäkökulmasta on tullut hyvin paljon palautetta lapsiin ja vanhuksiin kohdistuneista palveluista. Ei voi olla niin, että terveen järjen käyttö ei olisi meidän rautatieyhtiössä sallittua, Kyllönen totesi.

Kaksi eri maailmaa

SDP:n Maarit Feldt-Ranta sanoi, ettei junamiehen vaimona tunnista VR:n henkilöstölehdestä koko yhtiötä. Hehkutus lippuongelmien jäännistä historiaan ja junien kulkemisesta ajallaan eivät vastaa lainkaan matkustajien käsitystä tilanteesta.

-Me seisomme päivittäin laitureilla rankkasateessa odottamassa junia, jotka tulevat myöhässä ja istumme tuntitolkulla viikoittain junissa, jotka eivät kulje ajallaan.

Feldt-Rannan mielestä raideliikenteen palvelutaso on Suomessa lyhyessä ajassa täysin romahtanut. Hän vaati hallitusta puuttumaan tilanteeseen kovalla kädellä.

Oras Tynkkynen (vihr.) sanoi, että VR ei ole virasto, mutta se tuntuu kohtelevan asiakkaitaan yhä hallintoalamaisina. Hän kyseli, miten VR:ään saadaan iskostettua asiakkaita kunnioittava ja palveleva asenne, joka loistaa poissaolollaan nykyään.

Hautala lupasi, että eduskunnan viestit menevät perille. Kyllönen myönsi, että asiakas ei ole pitkään aikaan ollut suomalaisen joukkoliikenteen kehittämisen ytimessä, ja se pitäisi saada sinne takaisin.

-Kun sata vuotta on tehty toisella toimintamallilla, se ei muutamassa vuodessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

VR syrjii ikäihmisiä ja haja-asutusalueella asuvia

Uusimmat

Kotimaa

Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähteneellä surullinen kohtalo Somerolla

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.