Eduskunta vankentaa otettaan mielenosoituksista

Eduskunta on vuokraamassa Helsingin kaupungilta Eduskuntatalon pääportaiden edessä olevan "etupihansa". Tällä pyritään varmistamaan, että eduskunta voi tarvittaessa puuttua pitkään jatkuneisiin mielenosoituksiin, joiden on koettu häiritsevän kansanedustajia.

Eduskunnan kansliatoimikunta hyväksyi vuokrasopimuksen lokakuussa, mutta lopullinen solmiminen on juuttunut Helsingin kaupungin rattaisiin. Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan kyse on turvallisuus- ja järjestysnäkökohtien selkeyttämisestä.

Eduskunnan turvallisuusjohtajan Jukka Savolan mukaan parlamenttitalon portailla järjestettäviin mielenosoituksiin tarvitaan käytännössä ilmoitus poliisille ja kaksi lupaa. Toinen lupa tarvitaan eduskunnalta eli kiinteistön haltijalta portaiden käyttämiseen ja toinen kaupungilta kovaäänislaitteiden käyttämiseen.

Jos alue tulisi eduskunnan hallintaan, eduskunta voisi asioida suoraan poliisin kanssa, jos se kokisi alueelle vaikkapa asuntovaunun tai teltan kanssa majoittuneen mielenosoituksen haitaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.