Eduskuntaryhmät valinnevat Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi tänään

Eduskuntaryhmien edustajat sopivat tänään kokouksessaan, kuka vetää hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen. Todennäköisesti tunnustelijaksi valitaan suurimman eduskuntapuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Hän on kertonut antavansa kysymykset muille puolueille saman tien, ja SDP vastaa niihin myös itse.

Rinteen mukaan SDP odottaa vastauksia vappuaattoon kello 12:een mennessä, minkä jälkeen niitä analysoidaan pari päivää. Viimeistään 3. toukokuuta aletaan hänen mukaansa käydä toista tunnustelukierrosta.

–  Uskoisin että kaikkien puolueiden kesken käydään se toinen kierros vielä, Rinne sanoi eilen valtiopäivien avajaiskahveilla.

Hän kertoi keskustelleensa kaikkien puolueiden puheenjohtajien kanssa viimeisen viikon aikana.

–  Minulla on sellainen tunne, että kaikki ovat vakavasti yrittämässä, että hallitus voidaan muodostaa. Jokainen omasta kulmastaan.

Rinteen mukaan yksikään puheenjohtaja ei ole sanonut ei hallitukselle.

–  Enkä minä ole tarjonnut vielä mitään. Olen vain kysynyt, että miten teillä menee tällä hetkellä, ja onko kiinnostusta lähteä neuvottelemaan vakavasti.

Myös neljän suurimman puolueen puoluesihteerit ovat viime päivinä käyneet alustavia hallitustunnusteluja muun muassa talouspolitiikasta ja EU-linjauksista SDP:n johdolla. Rinne sanoo keskustelujen olleen hyviä, mutta mitään johtopäätöksiä niistä ei ole vielä vedetty.

Rinteen tavoite on, että varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat 6. toukokuuta. Hallituksen hän soisi olevan kasassa 27. toukokuuta mennessä. Päivämäärä ei ole kiveen hakattu, mutta kesäkuun alussa uuden hallituksen olisi hyvä päästä aloittelemaan.

–  Sen takia, että tulee uusia ministereitä, joiden tehtävä on johtaa neuvostoja EU-puheenjohtajakaudella heinäkuun alusta lähtien, ja heidän olisi hyvä ehtiä perehtyä, Rinne sanoi kiirastorstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.